Čuveni krem namaz Nutella, talijanskog proizvođača Ferrero, proizvodi se na pet kontinenata od sastojaka koji potječu iz cijelog svijeta te je stoga pravi simbol globalizacije, navodi se u nedavnoj studiji OECD koja se bavila industrijskim brendovima.

Često osporavana, a redovno imitirana, Nutella je pravi predstavnik brendova koji su osvojili svijet, piše švicarski list 24 sata.

U istraživanju se navodi da se godišnje blizu 250.000 tona ovog krem namaza proizvodi u devet tvornica širom svijeta: pet u Europi (Francuska, Njemačka, Poljska i dvije u Italiji), jednoj u Rusiji, jednoj u Kanadi, dvije u Južnoj Americi (Brazil i Argentina) i jednoj u Australiji.

Svi ovi proizvodni centri koriste sirovine iz različitih dijelova svijeta: lješnjak iz Turske, palmino ulje iz Malezije, kakao iz Nigerije, šećer iz Brazila i Francuske, vaniliju iz Kine i Francuske, i još obrano mlijeko koje se proizvodi u zemlji u kojoj je smještena tvornica.

Distribucija se vrši putem 75 prodajnih objekata širom svijeta, a glavni centri distribucije su u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Oceaniji.

U Aziji ne postoji nijedna tvornica Nutelle zato što ovaj slatki krem namaz od lješnjaka nije popularan na azijskom kontinentu, dodaje se u studiji. Umjesto njega, ovdje je tražen jedan drugi Ferrerov brend – Rocher, koji se proizvodi u jednoj tvornici u Indiji. (Business.hr)