Četiri kategorije karakteristične za doručak – paštete, mliječni i sirni namazi, žitarice te čoko namazi – u zadnjih 12 promatranih mjeseci ostvarile su vrijednosni i količinski rast

Opuštenost aktera revolucionarne Manetove slike “Doručak na travi” teško bi se mogla preslikati u 2014. s obzirom da je doručak postao obrok koji nerijetko preskačemo, jedemo ga u žurbi, s nogu, na poslu, u piceriji, pekarnici itd.

Danas nema te tradicionalne opuštenosti uživanja u doručku kakva krasi Manetovu 1863. godinu. No, važnost doručka nije se promijenila u 150 godina i istaknut će ju svaki nutricionist i svaki liječnik, a sintagma “zdravi doručak” gotovo je postala sinonim pojma “doručak”.

Istraživačka znatiželja odmah postavlja pitanje koliko nas zaista doručkuje i što doručkujemo?

PRVO UKUSNO, ONDA ZDRAVO
Iako sve više razmišljamo o zdravoj prehrani, podaci iz GfK Prehrambenih navika pokazuju da nam je kriterij ukusnosti/slasnosti važniji od kriterija zdravlja pri izboru hrane.

Kada je u pitanju doručak, svaki četvrti Hrvat izjavljuje da je najvažnije da je doručak zdrav (26%), dok čak svaki drugi kaže kako je najvažnije da se doručak lako priprema (48%).

Oko 2/3 doručkuje svaki dan, a svaki šesti ne doručkuje. Također, svaki šesti ispitanik svakodnevno jede hranu iz pekare.

U odnosu na 2010. postotak onih koji jedu iz pekare narastao je za 10%, kao i postotak onih koji naručuju hranu.

Kruh, koji je s vremenom iz prehrambene prerastao u socijalnu kategoriju, konzumiraju gotovo svi. Tako npr. bijeli kruh konzumira čak 92% Hrvata. Iznenađuje visok postotak (čak 86%) konzumenata integralnih, kukuruznih, raženih i drugih vrsta kruhova.

RAST UČESTALOSTI KUPOVINE
Zavirili smo i u košarice kupaca kako bismo saznali što konzumiraju uz kruh prilikom doručka.

Koristeći podatke GfK Panela kućanstava fokusirali smo četiri kategorije proizvoda: paštete, mliječne i sirne namaze, žitarice te čoko namaze u razdoblju MAT ožujak 2014 u odnosu na MAT ožujak 2013. (MAT – moving annual total, godišnji period unatrag od trenutnog mjeseca).

Zanimljiva je činjenica da su sve četiri kategorije rasle i vrijednosno i količinski te da privlače velik broj kupaca (od 900 tisuća do 1,3 milijuna kupaca ovisno o kategoriji).

U razdoblju MAT ožujak 2014. za potrebe kućanstva utrošili smo oko 500 milijuna kuna na ove četiri kategorije. Postavlja se pitanje otkud dolazi višak novca u ove rastuće kategorije? Na primjeru pašteta vidimo da su četiri milijuna kuna kupci “oduzeli” susjednim mesnim kategorijama.

Zajednička zanimljivost za ove četiri kategorije je i u činjenici da niti jedna nije rasla zbog povećanja broja kupaca, nego zbog povećanja učestalosti kupovine.

Moguća objašnjenja su da smo počeli redovitije doručkovati i/ili da je broj ljudi koji doručkuju povećan ili da su obroci postali veći ili nešto četvrto?

Da sam category manager u jednoj od spomenutih kategorija, ušao bih u dubinu i dodatno istražio razloge kategorijskog rasta jer tek ako razumijem uzroke, dobivam snažne karte za upravljanje tim rastom.

Mladen Kožić, Sales Manager