Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, našlo se 12 hrvatskih. Prihod od prodaje koji je u 2012. trebalo ostvariti za uvrštavanje na ljestvicu iznosio je 483 milijuna eura.

Zauzevši 28. mjesto među 500 najvećih u srednjoj Europi, među hrvatskim se tvrtkama i ove godine najbolje plasirala INA. Za njom slijedi koncern Agrokor, koji je zauzeo 30. poziciju.

U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se i ove godine uspjela plasirati među 10 najvećih banaka SE regije, a od osiguravatelja najbolji je plasman ostvarilo Croatia osiguranje.

Ni ove godine nije bilo značajnih promjena pri vrhu ljestvice 500 najvećih tvrtki Srednje Europe pa su prve tri pozicije ponovno zauzele dvije tvrtke iz sektora energetike – poljski PKN Orlen i mađarski MOL – dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda. Poljske su tvrtke nastavile dominirati Deloitteovom ljestvicom 500 najvećih te čine jednu trećinu ukupnog broja tvrtki koje su se ove godine uvrstile na ljestvicu.

Ovogodišnju ljestvicu karakterizira usporavanje rasta prihoda tvrtki pa je tako ove godine taj rast iznosio 3,3 posto, a prošle 9,8 posto. Trend usporavanja nastavljen je i u 2013., a u prvom je kvartalu zabilježen pad prihoda od 0,5 posto.

Potrošački sektor i transport te sektor energetike i ove godine čine gotovo dvije trećine tvrtki koje su se ove godine uspjele uvrstiti na ljestvicu. “Iako je sektor robe široke potrošnje i transporta zastupljen s većim brojem tvrtki, sektor energetike prednjači po ostvarenim prihodima čineći čak 42 posto ljestvice”, ističe Ivica Krešić, direktor u Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja.

Istovremeno, sektor tehnologije, medija i telekomunikacija od 2008. bilježi konstantan pad prihoda, koji na godišnjoj razini prosječno iznosi oko tri posto, a osim toga bilježi i pad broja tvrtki koje se uspijevaju uvrstiti na ljestvicu – od nekadašnjih 48 tvrtki danas je zastupljen s 33.

Na listu 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi ove se godine plasirala 41 tvrtka iz Adria regije, jednako kao i lani. “Ovo se može smatrati i pozitivnim iznenađenjem, budući da su države regije u prosjeku zabilježile pad gospodarske aktivnosti u 2012., u usporedbi s kakvim-takvim rastom zabilježenim u srednjoj Europi”, navodi Krešić.

Slovenija je i ove godine zabilježila najviše predstavnika na CE Top 500 listi, čak 18. Za njom slijedi Hrvatska sa 12 predstavnika na listi, dok je Srbija ove godine zabilježila pad broja predstavnika te je, s lanjskih 11, pala na osam predstavnika na listi.

Za razliku od prošle godine, kada nije imala nijednog predstavnika, BiH ih ove godine bilježi dva, a Makedonija jedan. Tri najveće tvrtke iz Adria regije ove su godine bile INA s ostvarenih 3,97 milijardi eura prihoda od prodaje, Agrokor grupa sa 3,95 milijardi eura prihoda i slovenska Petrol Grupa koja je lani ostvarila 3,75 milijardi eura prihoda.

Promatrano s aspekta neto dobiti, najbolju 2012. u regiji imao je NIS, s 401 milijunom eura dobiti, dok se na drugoj poziciji našao, Inače tradicionalno vodeći, Hrvatski Telekom, čija se dobit u odnosu na 2011. smanjila 8,5 posto te je u 2012. ostvario 225 milijuna eura dobiti. Slovenska Krka treća je najprofitabilnija tvrtka u regiji, a slijede je Telekom Srbije, INA, i zanimljivo Tarkett, tvrtka iz Srbije, koja se bavi proizvodnjom materijala za uređenje interijera, sa 66 milijuna eura neto dobiti.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz energetskog sektora te iz potrošačkog sektora i transporta, dok su sektor telekomunikacija i javni sektor zastupljeni s po jednom tvrtkom.

Za Inom i Agrokorom ove godine slijedi HEP, koji je s ostvarenih 1,68 milijardi eura prihoda od prodaje preskočio Konzum (1,62 milijarde eura) i našao se na 101. mjestu.

Za njima slijede T-HT grupa (206.), Prirodni plin (208.), Orbico (313.), Atlantic Grupa (342.), HEP – Proizvodnja (394.), Zagrebački holding (414.), Crodux Derivati Dva (418.) i HEP – Operator distribucijskog sustava (467.). (Tportal.hr)