dani-polja-duhana-midiNa sirovinskom području Hrvatskih duhana u Virovitici i Kutjevu danas su, dvanaesti put za redom, održani Dani polja duhana, manifestacija međunarodnog značaja koja okuplja proizvođače, stručnjake i kupce duhana iz cijelog svijeta, izvijestili su iz Hrvatskih duhana, tvrtke iz sastava Adris grupe.

Na tradicionalnoj manifestaciji Dani polja duhana gostima iz Brazila, Bugarske, Njemačke, Mađarske, Indonezije, Italije, Poljske, Singapura, Srbije, BiH, Makedonije i Kosova i ove su godine predstavljena napredna tehnološka rješenja kojima je moguće unaprijediti kvalitetu i profitabilnost proizvodnje duhana na hrvatskom selu.

Time je Virovitica postala prepoznatljiv regionalni centar proizvodnje duhana koji potiče primjenu novih znanja i tehnologija, ističu iz Hrvatskih duhana.

Hrvatski su duhani ove godine zasadili 4400 hektara, što je za sedam posto više u usporedbi s prošlom godinom, a očekuje se oko 9.500 tona duhana s prinosom od prosječno 2.700 kilograma po hektaru.

Kako se procjenjuje, vrijednost ovogodišnjeg uroda iznosit će 180 milijuna kuna.

Rezultat je to uspješne suradnje s proizvođačima s kojima su potpisani četverogodišnji ugovori što je jedinstven je primjer suradnje u svjetskoj poljoprivrednoj proizvodnji, ističu iz Hrvatskih duhana.

Predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić istaknuo je kako su Hrvatski duhani, s ciljem povećanja prinosa i kvalitete te smanjenja troškova, investirali u pilot projekt navodnjavanja tla “kap po kap” koji je dao izvrsne rezultate uz prinose veće od 3000 tona po hektaru.

U skladu sa svjetskim trendovima, Hrvatski duhani nastavit će i s pokusima u području eko proizvodnje, odnosno, smanjenju korištenja kemijskih sredstava uz nastavak pilot projekta zamjene fosilnih goriva bioenergentima u procesu sušenja duhana što znatno povećava profitabilnost proizvodnje, kaže Boić. (H)