British American Tobacco (BAT) predao je u četvrtak posredstvom austrijske kompanije CID Adriatic Investments najpovoljniju ponudu za kupnju gotovo 40 posto udjela Federacije BiH u Fabrici duhana Sarajevo (FDS) na dražbi održanoj na Sarajevskoj burzi, objavili su iz CID-a i BAT-a

tobacco-cigarete-bat-fds-midiPonuda za 511.478 odnosno 39,9 posto dionica FDS-a ukupno iznosi 42,7 milijuna maraka (oko 21 milijun eura), a pojedinačna cijena dionice je 83,5 maraka. “Očekuje se da će prijenos dionica biti zaključen u skladu sa zahtjevima Sarajevske burze, te da će CID u sljedećim danima biti registriran kao vlasnik dionica”, navodi se u zajedničkom priopćenju te austrijske kompanije i BAT-a.

U posebnoj izjavi BAT je pojasnio da je osigurao financijska sredstva za CID Adriatic Investments kako bi kupio 39,9 posto dionica FDS-a.

“Nakon uspješnog završetka CID-ove ponude za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, British American Tobacco će s CID Adriatic Investmentsom ući u ekskluzivne pregovore o mogućoj kupnji dijela duhanskog poslovanja FDS-a. Bilo kakav dogovor o kupnji dijela duhanskog poslovanja bit će podložan due diligenceu, kao i dobivanju svih potrebnih regulatornih odobrenja”, kaže se u BAT-ovoj izjavi.

Sukladno Zakonu o gospodarskim društvima Federacije BiH, CID će sljedećih dana predati obveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica FDS-a po istoj cijeni koja je plaćena Vladi Federacije BiH.

Prodaju vladina udjela kritizirali su SDP BiH i nekoliko udruženja tvrdeći da je cijena daleko ispod tržišne. Uz Federaciju BiH, veće udjele u Fabrici duhana Sarajevo imaju Raiffeisen bank, UniCredit Bank Mostar te niz fondova.(tportal.hr/Hina)