ciscenje-kucanstvo-midiIstraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal na temu proljetnog čišćenja pokazalo je kako hrvatski građani, što se moglo i očekivati, najviše pažnje poklanjaju čišćenju kuhinje i kupaonice, što su u oba slučaja primarne prostorije za čišćenje kod više od 70% ispitanika.

Kada je riječ o učestalosti čišćenja cijelog stana ili kuće najveći broj ispitanika, ili 46%, ističe kako takve poslove obavlja jedanput tjedno.

proljetno-ciscenje-anketa-graf-001Skoro svaki dan čišćenje je na “repertoaru” kod 16,8% kućanstava, dva do tri puta tjedno kod njih 13,2%, a sljedeći po brojnosti su oni koji čišćenje obavljaju jednom mjesečno (9,3%). Onih koji čiste dva do tri puta mjesečno ima 8,4%, dok svakih nekoliko mjeseci počistiti stan ili kuću padne na pamet 4,8% anketiranih. Rjeđe od toga čisti 1,4% ispitanika iz uzorka.

Razumljivo, kuhinja je dio stambenog prostora kojemu se poklanja najviše pažnje kod čišćenja. To kao svoj odgovor navodi 73,1% ispitanika. S malim zaostatkom slijedi kupaonica/wc koju kao svoj odgovor navodi 70,7% građana.

Nadalje, čišćenju dnevnog boravka najviše pozornosti poklanja njih 52,2%, a spavaća soba je prva kada je u pitanju čišćenje stana ili kuće kod 28,9% ispitanika. Pritom, prigodom čišćenja čak 84% sudionika ankete ističe kako koristi namjenska sredstva za čišćenje za posebne radnje.

Na pitanje sudjeluju li svi članovi kućanstva u čišćenju, 69,1% odgovara kako “i ja i drugi članovi kućanstva doprinosimo čišćenju doma”. Da sve obavljaju sami kao svoj odgovor navodi 24,1% ispitanika. “Sve obavlja netko drugi (ja ne sudjelujem u čišćenju)” izabralo je kao svoj odgovor 7,3% sudionika ankete, a da za te poslove imaju pomoć osobe koja ne živi u kućanstvu ističe njih 3,1%.

proljetno-ciscenje-anketa-graf-002Upitani o frekvenciji čišćenja automobila, najveći dio ispitanika odgovara kako uređivanje svog ‘limenog ljubimca’ obavlja jednom mjesečno, što navodi 26,4% ispitanika. Jednom tjedno automobil čisti njih 19,3%, dok 18,5% kaže kako to čini dva do tri puta mjesečno. Vrijednost ispod 10% zauzimaju odgovori: svakih nekoliko mjeseci (7,9%), dva do tri puta tjedno (4,6%), čak i rjeđe od svakih nekoliko mjeseci (4,4%), no ima i onih koji svoj automobil čiste svaki dan (1,5%).

Istraživanje je provedeno početkom travnja 2012. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina metodom telefonske ankete.