Proteklih godina u Hrvatskoj se financijski izdašno poticala proizvodnja voća i povrća, sada se, zbog ruskih protusankcija, tržište Europske unije bori s golemim viškovima hrane. Da bi ublažila posljedice, Europska komisija nudi naknadu za neubiranje plodova. Primjerice, za kilogram jabuka – pedeset lipa. Ostaviti jabuku na grani ili je ubrati – dvojba je mnogih voćara.

Dio uroda slavonskih jabučnjaka donirat će se vrtićima, bolnicama, domovima za stare. No proizvođači neće ostati kratkih rukava. Štetu će im nadoknaditi Unija i to iz kvote koju je Europska komisija dodijelila Hrvatskoj.

“Zajedno s troškovima distribucije, pakiranja po kili mandarine ili jabuke iznosi će biti prihvatljivi – do tri kune po kilogramu”, rekla je Zvjezdana Blažić, pomoćnica ministra poljoprivrede.

Što je dvostruko više od otkupne cijene. Prošle godine cijena je bila oko 2 kune, ove godine ako dobiju kunu i 25 lipa poljoprivrednici će, kažu, biti zadovoljni.

Stimulirat će Unija i neubiranje ploda. Sve kako bi ublažila posljedice golemih viškova koje su na europskom tržištu hrane izazvale ruske protusankcije. Kvote su male, ukupno nešto više od 12.000 tona voća i povrća. Pa će se novac preusmjeriti najugroženijima, a to su proizvođači jabuka.

Pravilnik o izvanrednim mjerama je donesen, a zahtjevi se podnose Agenciji za plaćanja u agraru. (HRT)