U lipnju smo ukupno izdvojili 27 sadržajnih objava, što je gotovo dvostruko manje u odnosu na mjesec prije kada su zabilježene 53 objave.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u lipnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 10 trgovačkih lanaca u šest dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U lipnju smo ukupno izdvojili 27 sadržajnih objava u navedenim dnevnim novinama. U odnosu na mjesec ranije kada su zabilježene 53 objave, to je znatan pad interesa navedenih medija za trgovačke lance. Od 10 praćenih trgovačkih lanaca, pojavili su se svi osim KTC-a za koji nije bilo objava. Na prvom je mjestu također došlo do promjene u odnosu na prošli mjesec. Umjesto Konzuma, najviše se objavljivalo o Lidlu. Konzum je na drugom mjestu, a na trećem Spar.

LIPANJSKI BAROMETAR
Poslovanje je najzastupljenija tema u lipnju – udio objava iznosi 44% u ukupnom broju zabilježenih objava. Kod vodećih trgovačkih lanaca jedino je kod Lidla tema poslovanja najzastupljenija s 50% udjela, a slijedi tema vezana za asortiman i cijene proizvoda s udjelom od 30%. Kod Konzuma je na prvom mjestu tema vezana za DOP i marketing s udjelom od 43%, a slijedi tema asortiman i cijene proizvoda s 29% udjela. Za Spar se jednako pisalo o asortimanu i cijenama proizvoda te o temama svrstanim pod “ostalo”, obje s udjelom od 33%.
O Lidlu se objavljivalo kako je plasirao veće količine vina tvrtke Zlatan otok i na tržišta Njemačke, Beneluxa, Poljske, Rumunjske i Bugarske. Pisalo se o Lidlu kao strateškom partneru uzgajivača šparoga koji od njih od 2017. otkupljuje više od 60% proizvoda, a našao se i na listi najpoželjnijih poslodavaca prema istraživanju koje je proveo portal MojPosao.

Marina Stanković, poslovođa u karlovačkom SuperKonzumu, pričala je kako je bilo raditi u vrijeme pandemije, o prilagodbi novim uvjetima rada i drugim temama. Objavljivalo se o akciji Henkela i Konzuma “Svako dijete zaslužuje biti mali zmaj” kroz koju se prikupljaju sredstva za udrugu Mali zmaj, kao i o akciji udruge Rijeka ljubavi “Jutarnji doručak” kroz koju je podijeljeno 100 obiteljskih doručaka u suradnji s donatorima među kojima su i Konzum i Spar.

Tematski gledano, nakon poslovanja (44%) najzastupljenija je bila tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda s udjelom od 22%. Najviše su objavljivali Slobodna Dalmacija i Jutarnji list. Slijede Glas Iste, Večernji list i Novi list s jednakim brojem objava. Najmanje je o trgovačkim lancima u lipnju objavljivao Glas Slavonije.

Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, za gotovo sve njih više je objava bilo u regionalnim dnevnicima, jedino je kod Lidla više objava u nacionalnim dnevnicima. Objave o Konzumu zabilježili smo u svih šest dnevnika, o Lidlu u pet od šest, o Sparu u četiri, Kauflandu u tri, o Tommyju i Plodinama u dva, a o preostala tri trgovačka lanca u po jednim dnevnim novinama.