Pad trgovine na malo u Zagrebu 5,6 posto

Promet od trgovine na malo u Zagrebu je u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine nominalno bio manji za 5,6 posto, podaci su Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Na mjesečnoj pak razini u svibnju u odnosu na travanj ove godine promet od trgovine na malo nominalno je bio veći za jedan posto.

U prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani promet od trgovine na malo u Zagrebu nominalno je bio manji za 6,2 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine u Zagrebu najviše pao promet ostalih nespecijaliziranih prodavaonica, nominalno za 56,2 posto.

Izrazitiji pad zabilježen je u maloprodaji motornih vozila (10,8 posto), maloprodaji tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima (12,1 posto), maloprodaji namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo (15,6 posto) itd.

Kod deset je trgovačkih struka u svibnju ove u odnosu na svibanj 2009. ostvaren nominalni porast prodaje u trgovini na malo.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se odnosi 23,3 posto maloprodaje, promet je u Zagrebu nominalno porastao 2,3 posto. (H)