Promocije su u zadnjih 12 mjeseci izgubile na značaju jer je komunikacija redovne cijene kao tipa promocije porasla za 4% na okruglih 50% udjela u broju promocija, dok je komunikacija snižene cijene pala na 41% udjela uz gubitak od 5%. Ostali tipovi promocije zadržali su se na 8% udjela u obje promatrane godine.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Papirnati proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju lipanj 2018. – svibanj 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

RAST BRENDOVA
Brendovi proizvođača u zadnjih su 12 mjeseci napravili korak naprijed povećavši svoj udio za 3% pa tako sada ukupno drže 88% udjela u broju promocija, dok je trgovačkim markama pripalo 12% udjela.

Violeta je s rastom od 2% dodatno učvrstila svoju vodeću poziciju u poretku proizvođača s 37% udjela u broju promocija. Paloma je na čvrstom drugom mjestu s 20% udjela uz minimalan pad udjela na međugodišnjoj razini, dok je trećeplasirani Essity rastao za 2% na aktualnih 14% udjela. Prema tome, možemo zaključiti kako je u kategoriji papirnatih proizvoda koncentracija izrazito velika i u ovom oglasnom kanalu jer vodeća tri proizvođača drže čak 71% udjela u broju promocija ukupne kategorije. Ostali proizvođači vrijedni spomena zauzeli su manje od 5% udjela u broju promocija. Upravo toliko, 5%, zauzeo je Drenik u oba godišnja razdoblja, dok je Delt papir zadržao svojih 4% udjela i ove godine. Po 3% imali su Spar i NTL grupa, Ultra gros i Sofidel zauzeli su po 2%, a SHP Group 1% udjela. Ostali su proizvođači na kraju ovogodišnjeg svibnja držali 9% udjela, što je 3% manje nego u ranijih 12 mjeseci.

S obzirom na to da proizvođači uglavnom nude po jednu marku na tržištu utoliko i poredak vodećih marki zrcali poredak vodećih proizvođača. Uvjerljivo vodeći je brend Violeta s 37%, drugoplasirana je Paloma s 19%, a Zewa na trećem mjestu ima 14%. Manje udjele imaju Perfex (5%), Ola’la (4%) Ceba (3%), dok Ultra Plus i S-Budget drže po 2%, a čak šest marki po 1%: Harmony, Regina, Soft Star, Daisy, Lovely i Boni. Ostale marke smanjile su svoj udio s lanjskih 12% na aktualnih 9% udjela.

Poredak trgovaca nije iznjedrio nekog istaknutog lidera, nego je poredak vrlo gust i fragmentiran. Vodeći je Spar (uključeni su katalozi i letci za Spar supermarkete i Interspar hipermarkete) koji je zabilježio minimalan pad te je s 10% za nijansu ispred Metroa koji ima 9% (u oba godišnja razdoblja) i KTC-a s 8% (također u oba godišnja razdoblja). Četvrti je Tommy sa 6% i minimalnim padom, a jednak trend imale su Plodine koje su se spustile na 5% udjela, dok su po 4% ostvarili Konzum (ostao na istome) i Kaufland (minimalan pad od 1%). Slijede dva trgovca koja su zauzela po 3% udjela, Kitro megamarket i NTL, te čak pet njih koji su ostvarili po 2%: Gavranović market, Bakmaz, Trgostil, Studenac i Boso. Ostali trgovci kumulativno su u oba godišnja razdoblja imali 37% udjela u broju promocija.

Promocije su u zadnjih 12 mjeseci izgubile na značaju jer je komunikacija redovne cijene kao tipa promocije porasla za 4% na okruglih 50% udjela u broju promocija, dok je komunikacija snižene cijene pala na 41% udjela uz gubitak od 5%. Ostali tipovi promocije zadržali su se na 8% udjela u obje promatrane godine.