KategorijeAnalizaPapirnate maramice - Profil potrošača: Svatko ima svoje razloge za kupnju

Papirnate maramice – Profil potrošača: Svatko ima svoje razloge za kupnju

Slavne osobe imaju utjecaj na kupovne odluke korisnika papirnatih maramica u Bosni i Hercegovini. Hrvatskim korisnicima oglašavanje olakšava kupovinu. Makedonski korisnici često kupuju novi proizvod koji se pojavi na tržištu kako bi ga isprobali. Slovenski korisnici pak smatraju da im kupovina online olakšava život, dok srpski korisnici vole kupovati poklone.

U ovom ćemo se broju posvetiti upotrebi papirnatih maramica na tržištima Adria regije te ćemo prikazati podatke za pet država koji ukazuju na sličnosti i razlike među korisnicima papirnatih maramica u regiji. Zanimljiva je činjenica da papirnata konfekcija predstavlja industriju tešku više milijardi dolara.

Prikazat ćemo podatke iz TGI baze koji se odnose na upotrebu papirnatih maramica na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije. Kod popularnosti upotrebe papirnatih maramica ne možemo govoriti o značajnim demografskim razlikama, no razlike možemo vidjeti na lifestyle izjavama i drugim socio ili psihografskim razlikama.

Jedan od najvažnijih koraka u procesu prodaje i marketinga je poznavanje tzv. sociografskih značajnosti korisnika. Taj važan korak lakše stvorimo uz pomoć podataka koje sadrži TGI istraživanje i odgovara na pitanje kakav je Vaš korisnik odnosno kupac, kako se odaziva na ponude i što ga privuče na kupovinu. Slavne osobe imaju utjecaj na kupovne odluke korisnika papirnatih maramica u Bosni i Hercegovini. Hrvatskim korisnicima oglašavanje olakšava kupovinu. Makedonski korisnici često kupuju novi proizvod koji se pojavi na tržištu kako bi ga isprobali. Slovenski korisnici pak smatraju da im kupovina online olakšava život, dok srpski korisnici vole kupovati poklone.

KORISNICI I BRENDOVI
U pogledu frekvencije konzumacije papirnatih maramica i podjele svih korisnika na velike, umjerene i male uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih korisnika.
Najveći udio velikih korisnika nalazi se u Makedoniji, njih 31%, u BiH ih ima 25%, u Srbiji je to 20%, Hrvatskoj 16% te u Sloveniji 15%. U ovu skupinu velikih korisnika ubrajamo one koji troše više od 10 paketića maramica mjesečno.

Kada je riječ o umjerenim korisnicima njih se najviše nalazi u Hrvatskoj i BiH, ukupno 59%, dok ih u Srbiji ima 56%, Makedoniji 55% te u Sloveniji 54%. U skupinu umjerenih korisnika ubrajaju se oni koji troše između tri i sedam paketića maramica mjesečno.

Ono što TGI istraživanje čini različitim od ostalih istraživanja, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele zemlje i kontinuiranosti, u tome je što je riječ o “single source” istraživanju u kome jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži. Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo, te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 220 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

Građani Hrvatske kao top tri robne marke papirnatih maramica biraju Palomu, Violetu i Zewu. Paloma kao robna marka broj jedan je i na tržištima Slovenije i Makedonije. U BiH je na prvom mjestu robna marka Violeta, a slijede je Paloma te Harmony. Top tri robne marke na srpskom su tržištu Fresh, Paloma te Perfex.

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...