Sredstva za njegu rublja tijekom 2018. godine zabilježila su rast vrijednosne prodaje. Ako gledamo pojedinačno kategorije, deterdženti za pranje rublja bilježe blagi rast, a nešto višu stopu rasta ostvaruju omekšivači odjeće i maramice za skupljanje boja tijekom pranja rublja, dok ostale kategorije generiraju pad.

U sredstva za njegu rublja ubrajaju se sljedeće kategorije: deterdženti za pranje rublja (praškasti/tekući/kapsule, za bijelo i/ili obojeno rublje), omekšivači odjeće, sredstva za uklanjanje mrlja, maramice za skupljanje boja tijekom pranja rublja i omekšivači vode.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2018. godine, ukupno sredstva za njegu rublja bilježe rast vrijednosne prodaje. Ako gledamo pojedinačno kategorije, deterdženti za pranje rublja bilježe blagi rast, a nešto višu stopu rasta ostvaruju omekšivači odjeće i maramice za skupljanje boja tijekom pranja rublja, dok ostale kategorije generiraju pad.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 65% ukupne vrijednosne prodaje sredstava za njegu rublja ostvaruje se kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi), dok se preostalih 35% realizira kroz tradicionalne formate i to većinom kroz drogerije i velike trgovine mješovitom robom.

Vrijednosno i količinski najveća kategorija u sredstvima za njegu rublja su deterdženti za pranje rublja kod kojih je veći vrijednosni udio od količinskog. Omekšivači odjeće kao druga najznačajnija kategorija imaju podjednaki vrijednosni i količinski udio u ukupnoj grupi sredstava za njegu rublja. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2018. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 78% vrijednosne prodaje ukupno svih kategorija sredstava za njegu rublja. Abecednim redoslijedom oni su Henkel, Procter&Gamble i Saponia.