pcelar-proizvodnja-meda-midiMed hrvatskih pčelarskih tvrtki je kontroliran, deklariran prema pravilnicima i zadovoljava najviše standarde kvalitete – rekao je predsjednik Grupacije pčelarstva HGK-a Zlatko Gregačević na sastanku Grupacije u HGK-u osvrćući se na negativnu kampanju o proizvođačima meda.

Gregačević tvrdi kako nije točno da pčelarske tvrtke uvoze med upitne kvalitete i patvorine od meda jer, kako kaže, sav taj med mora biti označen te analizirana njegova ispravnost.

“Hrvatske pčelarske tvrtke žele otkupljivati od domaćih proizvođača, no to nije moguće dok hrvatski pčelari ne budu u Registru proizvođača proizvoda animalnog podrijetla, dok strane to mogu“, istaknuo je Gregačević najavivši da će zato zatražiti od Ministarstva poljoprivrede žurno uređenje statusa Registra proizvođača. Upozorava kako posljedice neargumentirane kampanje u javnosti trpe svi proizvođači u lancu te da se svi pčelari trebaju udružiti i zajednički stvoriti red na tržištu.

“Prodaja meda na kućnom pragu legalan je način prodaje i nama je u interesu da se određeni problemi u pčelarstvu u Hrvatskoj rješavaju”, istaknuo je tom prigodom tajnik HPS-a Tomislav Gerić.

Gregačević se slaže s legalnošću prodaje meda na kućnom pragu, ali upozorava kako je sve izvan toga nelegalno i predstavlja sivu ekonomiju te nelojalnu konkurenciju tvrtkama.

TRAŽE I STOPU PDV-a OD 7 POSTO
Kao problem istaknut je i PDV u pčelarstvu koji je isti samo u Mađarskoj od svih zeUmalja EU-a. 26 zemalja EU-a PDV u pčelarstvu (u širem smislu) je od 5 do 12 %. Navode da ovakav PDV potiče sivo tržište i manje puni proračun nego kada bi stopa bila 7 %. (glas-slavonije.hr)