Približava nam se drugi dio godine i vrijeme je da bacimo pogled na pet najatraktivnijih i najutjecajnijih maloprodajnih trendova iz prve polovice 2011.

Trend 1.: Globalna borba formata
Bitka za najbolji format vodi se još od izuma prve prodavaonice, ali trenutnu fazu karakteriziraju dosad neviđene potrošačke, tehnološke i društvene promjene. Budućnost će nam najvjerojatnije donijeti raznovrsne formate koji će se stalno prilagođavati promjenjivim potrebama kupca i ovisiti o njegovim trenutnim preferencijama ili dobu dana u kojem se kupnja odvija. Neki od njih radikalno će se razlikovati od svega što danas poznajemo.

auchan-a2pasMnogi trgovci na malo mijenjaju svoj pristup širenju. U Francuskoj brzi rast ostvaruju male gradske trgovine.

Auchan, primjerice, planira otvoriti 50 prodajnih mjesta svog novog koncepta A2pas, a sve su uobičajenija i online rješenja “klikni i kupi”.

Tako Leclerc do 2015. godine broj takvih trgovina namjerava s trenutnih 65 povećati na čak 400.


Trend 2.: Sve se vrti oko povezivanja s kupcima

Sve više i više trgovaca na malo traži nove načine povezivanja s kupcima i potrošačima. Online ocjene proizvoda, forumi s informacijama, klubovi obožavatelja proizvoda i sadržaji koje stvaraju sami korisnici – sve su to novi komunikacijski kanali koji osnažuju kupce i pribavljaju povratne informacije o proizvodima i uslugama. Širenjem upotrebe društvenih medija postat će još popularniji pa je ovladavanje Twitterom i Facebookom budući ključ uspjeha.

asosNakon uspješnog eksperimenta u SAD-u, Procter&Gamble (P&G) je u srpnju 2010. za svoje kupce u Velikoj Britaniji otvorio Max Factorov online butik i tako im omogućio izravnu kupnju svojih proizvoda (cijene i dostavu vodi Amazon).

Ovu je pozorno promatranu inicijativu ubrzo slijedio i ASOS koji je u siječnju 2011. otvorio prvu europsku prodavaonicu u potpunosti na Facebooku.


Trend 3.: Pametni telefoni iskustvo kupovine izokrenuli naglavačke

Pametne telefone očekuje višestruka primjena u maloprodaji. Nove aplikacije potiču komunikaciju s kupcima, a u nekim ih slučajevima i privlače u trgovine. Štoviše, to su uređaji koji mogu utjecati na odluke o kupnji budući da kupcima pružaju puno više informacija u samom trenutku izbora proizvoda. Pametni bi telefoni mogli postati i uređaji za plaćanje te alat putem kojeg kupci odmah mogu dati povratnu informaciju o tijeku kupovine i dešavanjima unutar prodavaonice.

ocadoU listopadu 2010. Tesco je predstavio prvi barcode skener s kojim kupci u svakom trenutku mogu skenirati proizvode i tako ih pridodati svom popisu za kupovinu. Iz M&S-a su u međuvremenu izjavili da je 1,2 milijuna kupaca koristilo njihovu pokretnu stranicu za transakcije u samo četiri mjeseca od njenog pokretanja u svibnju 2010. godine.

Ocado pak nakon uspostavljanja transakcijske aplikacije “Ocado on the Go” zaprima više od 12% svojih narudžbi preko pametnih telefona.


Trend 4.: Suradnja u nabavnom lancu postaje sve važnija

Uvjeti u trgovini sve su izazovniji, a pritisak stvaranja održivih komercijalnih rezultata sve veći. Tvrtke stoga traže načine na koje i nabavni lanac može dodati vrijednost njihovim partnerstvima. Naše je istraživanje pokazalo da na globalnoj razini jedan od pet dobavljača (njih 21%) ima strateško partnerstvo s ključnim kupcem. Prošle ih je godine bilo 15%, što pokazuje kako pritisak za ostvarivanjem rezultata počinje djelovati.

heinz-cokeU veljači 2011. Heinz i Coca Cola sklopili su partnerstvo za korištenje Coca Coline Plantbottle tehnologije u Heinzovoj liniji ketchupa.

To je dio Heinzova programa globalne održivosti kojom se do 2015. godine za barem 20% nastoje umanjiti emisije stakleničkih plinova, količina krutog otpada, te potrošnja vode i energije.


Trend 5.: Inovacije i kvaliteta i dalje su najvažniji

Naša je privredna grana vrlo kompetitivna i cijena u njoj igra svoju ulogu. Polovica (48%) ispitanika obuhvaćenih istraživanjem “International Grocery Retailing” najvećim izazovom u 2011. vidi povećanje nabavnih i cijena sirovina, a 45% je zabrinuto zbog sve manje rastrošnosti kupaca.

tony_greatideasKellogs od inovacija koje je pokrenuo tijekom 2011. očekuje 25% veću prodaju nego od onih iz 2009. godine.

Dio je to njihove promijenjene strategije od renovacija k inovacijama, koja uključuje i jači fokus na diferenciranje potreba potrošača i povezivanje istih s emocionalnim koristima pojedinih proizvoda.


JONATHAN GUNZ
Viši analitičar inovacija

igd-clanak-potpis-wide