Pevec prodaje svoj riječki centar?

Pozicija trgovačkog lanca iz Bjelovara nije nimalo blistava

Hrvatski trgovački lanac Pevec grca u dugovima i, sudeći prema informacijama kojima raspolažemo, za neke svoje prodajne centre traži i kupce, piše Novi List.

Štoviše, jedan poznati trgovac, koji je za javnost želio ostati anoniman, potvrdio nam je da su mu za kupnju ponuđena dva prodajna centra Peveca, od kojih je jedan riječki. Mnogi naši relevantni sugovornici, koji surađuju s Pevecom i dobro su upoznati sa stanjem u toj tvrtki, prognoziraju da će taj trgovački lanac, ukoliko uskoro ne nađe kupca, pojesti dugovi i da će nestati s tržišta. Također, doznajemo da Pevec pokušava prodati svoje prodajne centre posredno, putem svojih vjerovnika, jer su im nekretnine praktički jedina imovina koja im je ostala. Dakle, i prodajni centri, a i skladište su poluprazni, jer su im dobavljači blokirali isporuku robe dok im ne plate dugove. Uprava Peveca potvrdila nam je da se tvrtka nalazi u problemima.

– Zbog pada prometa i smanjene kupovne moći građana Pevec smanjeno naručuje robu i to je u ovom trenutku jedina informacija koju možemo dati, poručuju u Pevecu.

Primjerice, riječka tvrtka Agro Rijeka je zbog nekoliko stotina tisuća kuna potraživanja obustavila isporuku robe Pevecu. Slično je i s tvrtkom Ferro Tehna, a Pevec je dužan i Gorenju, što nam je potvrdio direktor Gorenja u Hrvatskoj Jan Štern. Iz Agrokora su nam pak rekli da nisu obustavili isporuke robe »Pevecu«.

Tvrtka Pevec osnovana je 1990. godine kao trgovina alata za poljodjelstvo i uređenje okućnica te rezervnih dijelova za poljoprivredne strojeve. Zaposlenika je bilo dvoje, Višnja i Zdravko Pevec, a prodavaonica se nalazila u garaži obiteljske kuće u Bjelovaru.

O strelovitom rastu ove tvrtke svjedoči i podatak da je krajem 2007. godine tvrtka Pevec imala je tri tisuće zaposlenika i ukupni promet veći od 400 milijuna eura. Danas Pevec broji dvadesetak prodajnih mjesta i više od četiri tisuće zaposlenika. (Novi List)