P&G brendovi smanjuju udjel plastike za 30% do 2025.

Planirano smanjenje plastike od strane Ariela, Lenora i drugih P&G Fabric Care brendova, trebalo bi premašiti 15.000 tona godišnje do 2025. godine (u usporedbi s 2018.)

Na konferenciji o održivim robnim markama Virginie Helias, direktorica Odjela za održivost u kompaniji P&G, objavila je kako Ariel, Lenor i drugi P&G Fabric Care brendovi diljem Europe žele smanjiti uporabu plastike u ambalaži za 30% do 2025. godine. Ovo je prekretnica u postizanju zadanih ciljeva brenda Ariel 2030 osmišljavanjem boljih i “čišćih” rješenja, uz uštedu 50% resursa do 2030. godine, što uključuje i novu plastiku.

Planirano smanjenje plastike od strane Ariela, Lenora i drugih P&G Fabric Care brendova, trebalo bi premašiti 15.000 tona godišnje do 2025. godine (u usporedbi s 2018.). Iako plastična ambalaža koju proizvede P&G Fabric Care čini relativno mali postotak ukupnog europskog plastičnog otpada, količina plastike koja se svake godine ne bi proizvela bila bi dovoljna da se napravi imaginarna linija oko Zemlje sastavljena od boca s deterdžentima.

“Drago nam je vidjeti da P&G nastavlja raditi na rješavanju problema plastičnog ambalažnog otpada. Preko ‘The UK Plastics Pact’, čiji je osnivač P&G, radimo s poslovnim subjektima, vladama i građanima kako bismo transformirali način na koji proizvodimo, koristimo i raspolažemo plastikom – držeći je unutar gospodarstva i izvan okoliša”, kazao je Marcus Gover, izvršni direktor Programa za otpad i resurse (WRAP).

“Naši brendovi kao što su Ariel i Lenor, predvode praksu smanjenja ambalaže što je ključno u nastojanjima kompanije P&G da do 2030. smanji korištenje nove plastične ambalaže za 50%. Ovo je jedan od mnogih primjera vodećih P&G brendova koji inovacijama potiču i omogućuju odgovornu potrošnju”, komentirala je Virginie Helias, direktorica Odjela za održivost u kompaniji P&G.

Do 2022. P&G Fabric Care Europe nastojat će za sve svoje brendove proizvesti pakiranja koje je moguće potpuno reciklirati. Ariel i Lenor rade na povećanju potražnje za recikliranjem daljnjim povećanjem upotrebe recikliranog materijala (PCR) u svom pakiranju, koje danas već sadrži do 50% PCR-a. U svrhu poduzimanja daljnjih koraka prema kružnom modelu proizvodnje, potrebna je suradnja s gospodarstvenicima u promicanju jednostavnog i učinkovitog procesa recikliranja.

Kako bi u ovome pomogli, znanstvenici kompanije P&G surađuju s proizvođačima na inovativnim rješenjima kao što su PetCore perforirane navlake za lakše recikliranje. Ovakvi napori rezultirali su velikim priznanjima poput onog u kojem je glavni znanstvenik P&G-a, Gian De Belder, dobio nagradu Ambasador godine u recikliranju plastike unutar EU, koja daje priznanje pojedincima za izuzetan doprinos industriji. Ariel također sudjeluje u najsuvremenijim pilot-programima kao što je LOOP, čiji je cilj pokretanje kružnog načina proizvodnje po principu “modela punjenja boca mlijeka”.

“Mi se uvijek suočavamo s izazovom održivog poslovanja. Uklanjanje 30% plastike diljem Europe Fabric Care proizvoda je hrabar potez koji želimo dovršiti najkasnije do 2025. godine. Oduševljeni smo što sve veći broj potrošača bira naše Ariel PODS kapsule koje su najkompaktniji deterdžent koji nudimo. Kapsule za pohranu zahtijevaju manje plastične ambalaže po pranju te osiguravaju točnu količinu potrebnog deterdženta, čime se izbjegava rasipanje i prekomjerno doziranje. Rješavanje problema plastike je svačija odgovornost, a mi smo odlučni nastaviti proces održivosti, tako da se plastika iz ambalaže naših robnih marki ne nađe u oceanima ili na odlagalištima”, zaključio je Volker Kuhn, potpredsjednik Fabric Care u P&G-u.