Uzbudljivo vrijeme za dizajn ambalaže

Dizajn i inovacija u razvoju pakiranja proizvoda postaju sve zanimljivije i dinamičnije područje. Potrošači traže i očekuju više, a ambalažna industrija stalno na tržište izlazi s inovativnim rješenjima, kako u području dizajna proizvoda, tako i u području razvoja novih ambalažnih tehnologija i materijala

Iako se danas najviše govori o online promociji, razvoju komunikacije preko društvenih mreža i dizajnu interakcija – jedno od područja u kojem se događaju velike promjene i u kojem iz godine u godinu pratimo sve više inovacija, svakako je razvoj pakiranja proizvoda i dizajn ambalaže.

Veliki proizvođači su već odavno shvatili kako je dizajn pakiranja proizvoda jednako važan kao i sam proizvod te da je atraktivna i funkcionalna ambalaža jedan od vrlo važnih alata prodaje.

Utjecaj ambalaže na odluku o kupnji itekako je značajan, a kako se povećava i broj proizvoda koji si međusobno konkuriraju na tržištu, dizajn ambalaže ima sve veću važnost. Ako znamo da je danas za gotovo 90% proizvoda jedino sredstvo komunikacije ambalaža, onda svakako postaje jasno zašto je to tako.

Bez dizajna pakiranja nema proizvoda, odnosno funkcija i komunikacija koju postavljamo dizajnom ambalaže tek je ono što stvara proizvod, definira njegovu svrhu ili upotrebu i diferencira ga u odnosu na konkurenciju.

Preferencije kupaca prema određenoj robnoj marki na tržištu i dalje postoje, no posljednjih nekoliko godina raste i sklonost potrošača prema promjenama, odnosno eksperimentiranju s novim proizvodima.

I dalje ostaje važno ulaganje u promociju, čime se stvara željeni imidž i percepcija robne marke, ali i mali proizvodi bez budžeta za promociju mogu ambalažom osvojiti svog kupca.

DIZAJN INOVACIJA
Često se spominje kako proizvod na polici ima tri do pet sekundi kako bi privukao potrošača, no danas se ipak puno više govori o razvoju pakiranja koji će svojim dizajnom zadovoljiti kompleksne zahtjeve tržišta te plasirati proizvod koji na polici treba funkcionirati tri do pet godina.

Iako se redizajn ambalaže s prosječnih tri do pet godina trajanja u nekim segmentima proizvoda široke potrošnje smanjio na tek 18 mjeseci, taj se pomak odnosi uglavnom na komunikaciju na ambalaži.

Visoki zahtjevi kvalitete i trajanja proizvoda zahtijevaju zato neku vrstu dizajn inovacije – radilo se o inovaciji u korištenju ili interpretaciji uobičajenih materijala i tehnologije ili pak o inovaciji koja razvija nove materijale i tehnologije.

FUNKCIONALNA AMBALAŽA
Jedno od područja koje se trenutno najviše razvija je područje funkcionalnih pakiranja. Područje u kojem se trenutno događaju najuzbudljivije stvari odnosi se na unapređenje upotrebe proizvoda (easy to use packaging) i unapređenje pakiranja proizvoda koji se konzumiraju u pokretu (on-the-go packaging).

Radi se o pakiranjima koja pomažu u rješavanju problema korisnika proizvoda te istovremeno i prodavatelja proizvoda i koje donose različite inovacije vezane uz jednostavnije skladištenje, distribuciju s manje troškova ili manje zahtjeva za prostorom, te unapređenje otvaranja, rukovanja i konzumiranja proizvoda.

Proizvodi s naprednim funkcionalnim odlikama postaju proizvodi s dodanom vrijednošću koja će im također povećati i popularnost na tržištu.

Tako, uz imidž proizvoda, funkcionalnost ponovno postaje jedan od najvažnijih elemenata ambalaže, premda na ponešto drugačiji način nego ranije.

NOVI MATERIJALI
Iako su i dalje vrlo rašireni standardni ambalažni materijali poput stakla, plastike, papira, kartona, metala i drva, stalno se razvijaju novi ambalažni materijali koji se u potpunosti razlikuju i po strukturi i po sastavu.

Danas je svakako najraširenija višeslojna (kompozitna) ambalaža koja se najčešće koristi kod pakiranja prehrambenih proizvoda kako bi se osigurala maksimalna zaštita, produžio vijek trajanja proizvoda ili pak omogućila aplikacija elemenata dizajna na vanjski sloj ambalaže.

Kod kompozitne ambalaže ključ je u kombiniranju različitih materijala kako bi se dobila združena svojstva oba materijala, a u posljednje se vrijeme pojavljuju inovacije poput kompozitnih “limenki” za pića (gazirane sokove, pivo i sl.) koje su većim dijelom izrađene od papira (kartona) i koje bi trebale zamijeniti klasične limenke. Razlog je naravno ekološki prihvatljivija ambalaža s nižim troškovima izrade i većim mogućnostima za reciklažu.

EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO
Ambalaža koja je ekološki prihvatljiva danas je postala bitan dio u razvoju proizvoda. Radi se o razvoju ambalažnih materijala koji su biorazgradivi ili o upotrebi materija koje je moguće reciklirati.

Osim što čuva okoliš i u skladu je sa strategijom održivog razvoja, ekološki prihvatljiva ambalaža dugoročno može smanjiti troškove proizvodnje, proizvodu stvara dodanu vrijednost na tržištu, a korisniku daje pozitivan osjećaj prilikom kupnje.

Porastom proizvodnje ekoloških proizvoda ovaj je dio dizajna ambalaže postao posebno značajan u toj kategoriji. Tako možemo primijetiti porast pakiranja od natron papira ili kartona i sve veće korištenje eko materijala – koji su reciklirani ili barem proizvedeni ekološki prihvatljivim postupcima.

SIGURNOST I INFORMACIJA
Ako se osvrnemo na hrvatske proizvode, u posljednoj godini može se primijetiti porast brige za sigurnost proizvoda i potrošača te promjene u načinima označavanja proizvoda.

Prilagodbe proizvoda pravilima Europske unije donijele su detaljnije i jasnije deklaracije proizvoda pa je tako veći dio proizvođača unaprijedio načine informiranja potrošača o važnim elementima proizvoda, poput opisa proizvoda, sastava, načina čuvanja, roka trajanja i sl.

Posljednjih nekoliko godina dosta se govori i o razvoju tzv. pametne ambalaže, a može se očekivati da će primjena ove tehnologije poprimiti i šire razmjere u narednim godinama.

Radi se o pakiranjima koja sadrže vanjske ili unutarnje pokazatelje kojima se određuje kvaliteta proizvoda, odnosno olakšava prepoznatljivost stanja i roka trajanja proizvoda. Pametna ambalaža razvija se u smjeru primjene nanočestica u proizvodnji pakiranja, a nanotehnologija u industriji hrane ima za cilj povećati sigurnost i hranidbenu vrijednost hrane.

Npr. pakiranje za meso koje reagira na prisutnost kisika i stadij vrenja mesa, pri čemu pakiranje mijenja boju i signalizira da meso više nije svježe, ili pak senzor koji očitava strukturu voća ili povrća te označava stupanj zrelosti kroz skalu prikazanu na ambalaži i opisne kategorije poput hrskavo, čvrsto ili sočno voće (polu-zrelo / zrelo / sasvim zrelo).

Razvoj navedenih elemenata ambalaže može se očekivati kroz načine integriranja ove tehnologije u različite vrste proizvoda te kroz dizajn signalizatora kako bi se na što jasniji način označila kvaliteta ili trajnost proizvoda.

Osim toga, danas su već nekoliko godina prisutne i boje koje reagiraju na temperaturu te na pakiranju signaliziraju kada je npr. temperatura proizvoda dovoljno hladna za konzumaciju pa u tom segmentu možemo naći dosta zanimljivih i kreativnih pristupa označavanju.

ISTICANJE NA POLICI
Kao jednu od važnih komponenata u dizajnu ambalaže svakako treba spomenuti isticanje odnosno diferencijaciju proizvoda u odnosu na konkurenciju na polici.

U tom smislu možemo govoriti o trendovima u estetici ili dizajnerskom stilu koji se mogu zamijetiti u proteklom razdoblju, odnosno kako se u različitim kategorijama događaju promjene koje pomiču uobičajene stilske odrednice kategorije proizvoda.

Radi se o ponešto drugačijim pristupima dizajnu ambalaže koji se mogu zamijetiti kao trendovski i za koje možemo reći da trenutno privlače pažnju potrošača, stvaraju pozitivan odnos s potrošačima i određuju neke smjernice u daljnjem razvoju dizajna ambalaže.

Jedan od takvih elemenata su pročišćene geometrijske forme kao osnova identiteta dizajna pakiranja, a koje su u proteklih nekoliko godina sve više prisutne ili kroz uzorke (podloge i sl.) ili kroz stilizirane geometrijske ilustracije često u kombinaciji sa suvremenom tipografijom.

Zatim možemo primijetiti porast bijelih i sasvim minimalistički dizajniranih ambalaža, najčešće samo tipografski riješenih, koje često koriste i transparentne materijale i time omogućuju vidljivost proizvoda te isticanje boje i oblika proizvoda u prvi plan.

Možemo primijetiti i upotrebu kontrasta (crno/bijelo), posebno u segmentu premium proizvoda te porast dizajna pakiranja čiji se identitet temelji na razigranim crtežima.

Takva “rukom” ilustrirana pakiranja (jednostavni kroki crteži, crtana tipografija i sl.) žele izgledati spontano i svježe te stvoriti dojam ručno rađenih proizvoda ili proizvoda iz domaće proizvodnje, a osvajaju potrošače svojim zabavnim i prijateljskim tonom komunikacije.

Sve više identiteta proizvoda gradi se i zabavnim, razigranim i koloristički bogatim ilustracijama pa područje ambalaže sve više unosi i pojam zabave u iskustvo kupovanja ili korištenja proizvoda te želi pružiti potrošačima drugačije iskustvo od onog na koji su navikli.

PERSONALIZIRANA PAKIRANJA
Razvojem tehnoloških mogućnosti digitalnog tiska i novih medija pojavljuje se komunikacija s potrošačima putem personaliziranih pakiranja, gdje je dovoljno spomenuti primjer personaliziranih Coca-Cola boca čija je kampanja bila prisutna i na našem tržištu.

U ovakvom pristupu koristi se povezivanje putem društvenih mreža ili mobilnih aplikacija, a potrošači mogu utjecati na poruke na pakiranjima ili promjene nekih grafičkih elemenata.

Tako možemo govoriti o trendu personaliziranih pakiranja i promotivnih kampanja koje se baziraju na povezivanju različitih kanala oglašavanja i personaliziranih pakiranja proizvoda u integriranu komunikacijsku cjelinu.

Iako trendovi pokazuju neke smjerove u dizajnu ambalaže koji će danas istaknuti proizvod kao atraktivan, ne zaboravimo da uspješna ambalaža mora uvijek projicirati ono što proizvod jest i komunicirati ono čime se želi istaknuti u odnosu na druge proizvode.

Potreba za stalnim inovacijama i drugačijim grafički rješenjima čini područje dizajna ambalaže vrlo dinamičnim i uzbudljivim.

Izvorka Jurić
_ vizualne komunikacije

Prethodni članakIzvještaj s terena: Imate li pravi pristup za trgovca?
Sljedeći članakNeodvojiva veza proizvoda i prodajnog prostora