Proizvođač Marlbora, tvrtka Philip Morris International, u utorak je objavila kako je u pregovorima o ponovnom ujedinjenju s kompanijom Altria Group od koje se odvojila 2008. Eventualno spajanje dviju kompanija bilo bi najveće u povijesti u sektoru robe široke potrošnje i četvrto najveće spajanje uopće, a njime bi bio stvoren duhanski div čija bi tržišna vrijednost dosegnula otprilike 200 milijardi dolara.

Prema podacima koje je objavio Reuters, razgovara se o spajanju svih dionica obje kompanije u kojem dioničarima Altrie ne bi pripala premija, a postali bi vlasnici 41 ili 42 posto ujedinjene tvrtke, dok bi ostatak pripao dioničarima Philip Morrisa. U Upravi nove tvrtke sjedili bi direktori obje kompanije. Prema najavama, ako se pregovori pokažu uspješnima, dogovor bi mogao biti postignut do kraja rujna.

Dvije američke kompanije razdvojile se prije 11 godina, u vrijeme kada su duhanske kompanije generirale stabilne prihode, kako bi se fokusirale na različita geografska područja. U međuvremenu, na industriju je snažno utjecao odmak od tradicionalnih načina pušenja i zaokret prema e-cigaretama i vapingu.

Philip Morris i Altria smatraju kako bi sinergija dviju kompanija imala učinak od više od 800 milijuna dolara godišnje. Volumen prodaje cigareta u svijetu u 2018. je globalno pao 4,5 posto prema podacima analitičke kuće Cowen dok se vrijednost globalne prodaje cigarete prošle godine, prema Euromonitoru, procjenjivala na 714 milijardi dolara.

Tržište e-cigareta prošle je pak godine doseglo vrijednost od 11 milijardi dolara i očekuje se kako će u sljedećih pet godina rasti po stopi od barem 8 posto godišnje.

Godišnji prihodi Philip Morrisa dosežu 30 milijardi dolara, dok je Altria prošle godine uprihodila 20 milijardi dolara. Iz obje je kompanije objavljeno kako nema jamstva da će posao biti sklopljen uz napomenu kako svako spajanje moraju odobriti uprave i dioničari obiju kompanija.