Cigarete i rezani duhan – Analiza kategorije: Cigarete stabilne, duhan u padu

cigarete-cigare-midiiKategorija cigareta je, uz relativnu stagnaciju prodanih količina, u vrijednosnom pogledu ipak ostvarila rast, dok je kategorija rezanog duhana zabilježila pad koji je znatno izraženiji u količinskoj prodaji (-9,2%), nego u financijskoj realizaciji koja je smanjena za dosta blažih 4%

Kategorije cigareta i rezanog duhana u zadnjih su 12 mjeseci (kolovoz 2015. – srpanj 2016.) imale prilično različite prodajne trendove.

I dok je kod cigareta, uz relativnu stagnaciju prodanih količina, u vrijednosnom pogledu ipak ostvaren rast, dotle je kod rezanog duhana zabilježen pad koji je znatno izraženiji u količinskoj prodaji (-9,2%), nego u financijskoj realizaciji koja je smanjena za dosta blažih 4% na razini godine.

Kiosci su, sasvim očekivano, najvažniji tip prodajnog mjesta kroz koji se kod cigareta realizira 27%, a kod rezanog duhana čak 73% količinske prodaje.

CIGARETE
Kategorija cigareta obuhvaća sve vrste cigareta koje su napravljene od tanko rezanog duhana zamotanog u papir. Cigarete s filterom i bez filtera su uključene, dok duhan za lule, duhan za motanje, cigare i cigarillosi nisu sastavni dio kategorije prema Nielsenovoj klasifikaciji.

Vodeći proizvođači su: British American Tobacco, Imperial Tobacco Group, Japan Tobacco International i Philip Morris International. Proizvođači su pritom navedeni abecednim redom i nije nužno da redoslijed odražava tržišne udjele.

cigarete-vaznost-tipa-prodajnog-mjestaPrema podacima o prodaji, koja ne uključuje Cash&Carry, sezonalne objekte, specijalizirane trgovine, HoReCa kanal i diskontne trgovine (Lidl), u periodu kolovoz 2015. – srpanj 2016. cigarete su u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci ostvarile minimalan količinski pad prodaje od 0,4%, na ukupno 4,86 milijardi komada, dok je vrijednosna prodaja zahvaljujući blagom rastu maloprodajnih cijena u plusu od 2% s ukupno ostvarenih 5,58 milijardi kuna.

Kiosci su vodeći maloprodajni format kroz koji se odvija nešto više od četvrtine količinske prodaje (27%). Najbliže su im srednje trgovine mješovitom robom koje imaju 19% udjela, a slijede benzinske postaje s 14%, velike trgovine mješovitom robom s 13%, male trgovine mješovitom robom s 12% i supermarketi s 11% količinskog udjela, dok su na samom začelju hipermarketi sa svega 4% prodaje.

Klasifikacija prema jačini cigareta (udio katrana u cigaretama) otkriva nadmoć “light” (6-8 mg) segmenta koji drže 61% udjela u količinskoj prodaji. “Full flavor” (iznad 9 mg) cigarete imaju značajnih 26% količinskog udjela, “ultra light” (3-5 mg) drži 12%, a “super light” (do 3 mg) svega 2% udjela.

kolicinski-udjeli-duhan-cigareteDakako, navedeni nazivi segmenata se ne koriste u duhanskoj industriji zbog zakonske regulative, ali u ovom slučaju su stavljeni kako bi slikovito prikazali te segmente.

Prema formatu cigareta uvjerljivo je najviše zastupljen “regular” format s 89% količinskog udjela, dok su ostatak među sobom podijelili “queen size” sa 6% te “slim” i “super slim” koji svaki ima po 3% udjela.

REZANI DUHAN
Kategorija rezanog duhana obuhvaća posebno pripremljeno i rezano lišće duhana koje se koristi za pušenje u luli ili za pušenje zamotano u cigaretni papir od strane konzumenata. U ovu kategoriju nisu uključeni duhan za žvakanje, cigarete i cigare.

Vodeći proizvođači su: British American Tobacco, Flandria, Imperial Tobacco Group, Scandinavian Tobacco Group i Tvornica Duhana Udbina. Proizvođači su pritom navedeni abecednim redom i nije nužno da redoslijed odražava tržišne udjele.

duhan-vaznost-tipa-prodajnog-mjestaPogledamo li rezultate prodaje, koja ne uključuje Cash&Carry, sezonalne objekte, specijalizirane trgovine, HoReCa kanal i diskontne trgovine (Lidl), vidimo kako je kod kategorije rezanog duhana u zadnjih 12 mjeseci došlo do značajnog pada realizacije.

Naime, količinska prodaja u periodu kolovoz 2015. – srpanj 2016. iznosila je 108.300 kg te je za osjetnih 9,2% manja nego u prethodnih 12 mjeseci, dok je vrijednosna prodaja istodobno smanjena za 4%, na ukupno 113,54 milijuna kuna.

kolicinski-udjeli-duhan-cigareteNe iznenađuje da su kiosci na vrhu poretka prema lokaciji prodaje kategorije kao tip prodajnih mjesta kroz koja se realizira čak 73% količinske prodaje kategorije, a značajan udio od 18% imaju još i benzinske postaje.

Hipermarketi imaju 3%, velike, srednje i male trgovine mješovitom robom imaju po 2%, a supermarketi su na zadnjem mjestu s 1% količinskog udjela.

RYO (Roll Your Own) – duhan za motanje u papir za cigarete – sa 69% udjela u količinskoj prodaji i dalje drži primat ispred segmenta MYO (Make Your Own) – duhan za punjenje u “cigaretne tube” (za osobnu upotrebu) – koji ima 31% udjela u količinskoj prodaji kategorije rezanog duhana.

Berislav Znidarčić
berislav.znidarcic@nielsen.com
Client Executive
nielsen logo

Prethodni članakOpada proizvodnja vina širom svijeta
Sljedeći članakAgrokorove kompanije predstavile se na Sial-u