U odnosu na isti period prošle godine, vrijednosna je prodaja na cjenovnim akcijama tijekom 2019. zabilježila pad od 1,9%, dok je prodaja promotivnih pakiranja rasla za čak 60,8%.

U skupinu kategorija alkoholnih pića ubrajamo šampanjce, pjenušava vina, stolna vina, pivo (segment u koji ubrajamo i radlere i cidere) i žestoka pića (brendije i konjake, gin, rum, rakije, tekilu, vermouth, vodke te viskije).

U ovoj analizi prikazujemo redovnu i promotivnu prodaja alkoholnih pića tijekom perioda od siječnja 2019. do prosinca 2019. te istog perioda prethodne godine. Udio promotivne prodaje alkoholnih pića tijekom 2019. godine iznosio je 26,1%, što je blagi rast od 1,2% u usporedbi s prethodnim godišnjim razdobljem.

Pivo je u kategoriji alkoholnih pića u Hrvatskoj činilo 57% ukupne vrijednosne prodaje. Podaci koje možemo vidjeti u nastavku pružit će nam detaljniji pregled na to koliko je ova kategorija proizvoda podložna prodaji kroz promocije.

Tako je prema podacima koji se odnose na period od siječnja 2019. do prosinca 2019. prodaja piva vrijednosno porasla za 1,4% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je količinska prodaja zabilježila pad od 2%.

U okviru promatrane potkategorije piva, radlera i cidera ukupno je 26,2% vrijednosne prodaje dolazilo od proizvoda na cjenovnim akcijama ili promotivnih pakiranja, što je za 1,7% više negoli u prethodnih 12 mjeseci.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 75,4% ukupne promotivne prodaje piva, radlera i cidera, dok posebna promotivna pakiranja čine preostalih 24,6%.

U odnosu na isti period prošle godine, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je pad od 1,9%, dok je prodaja promotivnih pakiranja zabilježila rast od čak 60,8%. Prosječan popust na razini ove potkategorije iznosio je 18,6%.