ikea-gradiliste-rugvica-001Prvi građevinski radovi na lokaciji buduće Ikea robne kuće i trgovačkog centra u punom su zamahu. Riječ je o pripremnim radovima na izmještanju sustava melioracijskih kanala sa sredine na rub Ikea zemljišta, priopćila je Ikea.

Radovi su vrijedni nešto više od sedam milijuna kuna, a izvodi ih građevinska tvrtka Zagorje gradnja iz Zagreba koja je posao dobila na natječaju između nekoliko domaćih i stranih tvrtki.

Rok za završetak radova je kraj ožujka ove godine kada se očekuje i dobivanje uporabne dozvole, a potom i primopredaja kanala Hrvatskim vodama koje su kao vlasnik kanala odobrile tvrtki Ikea ovu investiciju i radove.

ikea-gradiliste-rugvica-002Paralelno s ovim radovima uskoro se očekuje dobivanje lokacijske dozvole za lokalne prometnice, za što je Ikea još prošle godine podnijela zahtjev te ga nekoliko puta nadopunjavala.

Isto tako, Hrvatske autoceste provode potrebne radnje za početak rekonstrukcije i dogradnje prometnog čvora Ivanja Reka, investiciju koju Ikea sufinancira s 80 posto sredstava, odnosno 100 milijuna kuna.

Nakon primopredaje melioracijskih kanala te početka radova na izgradnji pristupnih prometnica Ikea će ispuniti zakonske preduvjete za podnošenje zahtjeva za lokacijsku dozvolu, a potom i potvrdu glavnog projekta za objekte tj. Ikea robnu kući i trgovački centar.

“Zadovoljni smo trenutačnim razvojem projekta. Prvi konkretni radovi su u tijeku, a uskoro očekujemo dobivanje lokacijske i građevinske dozvole za lokalne prometnice, koje ćemo također u potpunosti financirati i izgraditi. Kada govorimo o početku radova na Ikea robnoj kući i trgovačkom centru, svjesni smo da to ljude najviše zanima, ali kako taj dio nije u potpunosti u našoj nadležnosti mi jedino što možemo obećati je da smo u stanju gradnju robne kuće završiti u roku 12 mjeseci od dobivanja svih potrebnih dozvola, a trgovački centar za dodatnih šest mjeseci”, istaknuo je Dragan Skalušević, direktor tvrtke Ikea Hrvatska, odgovorne za investiciju izgradnje Ikea robne kuće.

ikea-gradiliste-rugvica-003Trgovački centar, koji će atrijem biti spojem s Ikea robnom kućom i s njom činiti jednu cjelinu, bilježi izuzetno dobru zainteresiranost za zakup poslovnih prostora. “Za sada bilježimo pokrivenost 62 posto centra predugovorima zainteresiranih zakupaca, a interes novih ne prestaje usprkos globalnoj ekonomskoj krizi i pojačanoj konkurenciji na tržištu“, kazao je Branko Mihajlov, direktor tvrtke Inter Ikea Centre Hrvatska, odgovorne za izgradnju trgovačkog centra i kasnije za njegovo upravljanje.

U Hrvatskoj, dvije partnerske tvrtke, IKEA Hrvatska d.o.o. i Inter IKEA Centre Hrvatska d.o.o. odgovorne su za realizaciju projekta izgradnje IKEA robne kuće i trgovačkog centra ukupne vrijednosti oko dvije milijarde kuna.

IKEA Hrvatska d.o.o. odgovorna je za investiciju izgradnje IKEA robne kuća koja će se prostirati na nešto više 40 tisuća kvadratnih metara i imat će puni asortiman proizvoda (do 9.500) te će zapošljavati oko 300 zaposlenika.

Inter IKEA Centre Hrvatska d.o.o. odgovorna je za izgradnju trgovačkog centra i kasnije za njegovo upravljanje. Centar će zajedno s IKEA robnom kućom imati oko 105.000 kvadratnih metara, 187 različitih trgovina, preko 4000 parkirališnih mjesta, a putem zakupaca posao će u centru pronaći oko 2000 ljudi, navode iz Ikee.

Pogledajte 3D prikaz dizajna budućeg trgovačkog centra: