pik-vrbovec-proizvodna-traka-ftdMesna industrija PIK Vrbovec dobitnik je International Food Standarda (IFS), međunarodno prihvaćene norme za auditiranje trgovačkih prehrambenih robnih marki koja je definirana od strane njemačkih i francuskih trgovačkih lanaca, izvijestili su danas iz PIK-a.

Radi se o jednoj od najpriznatijih normi za sektor hrane koja se bazira na zahtjevima sustava upravljanja kvalitetom, dobroj proizvođačkoj praksi i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda.

Iz PIK-a pojašnjavaju kako su vlasnici robnih marki zakonski odgovorni za ispravnost i kvalitetu proizvoda te zbog toga traže od svojih dobavljača ne samo zadovoljenje zakonskih zahtjeva, već i primjenu oštrijih zahtjeva međunarodno prihvaćene norme i certifikaciju prema istoj.

Dobiveni certifikat po ovoj normi predstavlja u trgovačkim krugovima respektabilnu potvrdu ostvarenja visoke kvalitete i sigurnosti proizvoda, dok su primjena i certifikacija sustava prema ovoj normi obaveza za dobavljače svih prehrambenih proizvoda trgovačkih lanaca u zemljama Europske unije.

“Danas imamo jednu od najmodernijih tvornica u ovom dijelu Europe, no isto tako s današnjim danom naši su napori i kvaliteta naših proizvoda na kojoj svakodnevno radimo dodatno nagrađeni uručenjem IFS standarda, a čime smo uz koncept sljedivosti osigurali i visoku razinu transparentnosti unutar prometa hrane”, izjavio je predsjednik Uprave PIK Vrbovec Dragan Marčinko.

Kako kupci i trgovački lanci imaju svoje zahtjeve glede kvalitete i sigurnosti proizvoda koje svakodnevno kupuju i prodaju, IFS – Međunarodna norma za hranu učinkovit je i transparentan alat za provjeru robnih marki i njihovih proizvođača. Ona jamči pravednu procjenu, s jednoobraznim i transparentnim postupkom provjere, no isto tako i osigurava potrebne uvjete za poslovanje na tržištu EU.

Dobivanje IFS standarda stoga je itekako važno za daljnje poslovanje PIK Vrbovca odnosno konkretno širenje i unaprjeđenje poslovanja u drugim zemljama. Izvoz PIK Vrbovca je u 2011. godini iznosio ukupno 12,4 posto prodaje, pa uručenje ovog standarda svakako možemo smatrati i strateškom odrednicom budućnosti, ističu iz tvrtke.

Uz upravo dobiveni IFS Standard, PIK Vrbovec posjeduje i posluje sukladno sljedećim certifikatima i standardima kvalitete: HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), ISO 14001:2004, ISO 9001:2008, OHSAS 18001:2007, Izvozni broj HR 10 (nadzor europske i američke inspekcije), Kontrola ovlaštene i službene inspekcije, vlastiti laboratorij (mikrobiološki i kemijski), procesnu kontrolu (inputa, procesa i outputa) te konceptu sljedivosti (“od polja do stola”).