U Splitu je otvoren 15. međunarodni sajam GAST. Unatoč recesiji i padu  gospodarskih aktivnosti, ima 5 posto više izlagača u odnosu na prošlu godinu.

gast_logoOdržava se do 7. ožujka uz sudjeluje 1273 izlagača iz 15 zemalja. Čak trideset posto izlagača predstavlja se prvi put, što dovoljno govori o njegovu značenju. Sajam je ključno mjesto susreta brojnih proizvođača i poslovnih ljudi iz djelatnosti prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme.

GAST obuhvaća niz specijaliziranih sajmova – od prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme i vina do turizma. Mjesto je sklapanja novih poslova i pripreme za tuirističku sezonu.

Na sajmu će se održati i više natjecanja i ocjenjivanja kvalitete proizvoda. Najavljeno je i održavanje niza stručnih konferencija o unapređivanju suradnje, poput skupa HBOR-proizvođači-hotelijeri, gospodarski susreti o turizmu i sl.

Kerum: Uzdaj se u se i u svoje kljuse
Pozdravnom riječi nazočnima se na otvorenju obratio i splitski gradonačelnik Željko Kerum. Ocijenio je da u Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima, da su poduzetnici izvrgnuti ruglu i sprdnji te ustvrdio da država ne pomaže poduzetnicima. Saborskim zastupnicima i političarima ostaju mirovine od kojih mogu živjeti, a što ostaje poduzetniku koji propadne i koji je imao 500 ili 1000 radnika. To spominjem zbog antipoduzetničke klime, zato što se mediji vesele svakom onome tko je na rubu propasti. To nije dobro i zato kažem svim poduzetnicima – uzdaj se u se i u svoje kljuse, kazao je Kerum.

Župan Ante Sanader u svojem je pak istupu, nakon Kerumova, kazao kako se ne slaže da u Splitsko-dalmatinskoj županiji vlada antipoduzetnička klima. Prema njegovim riječima više od 50 posto proračunskih sredstava Splitsko-dalmatinske županije usmjereno je na razvoj gospodarstva i infrastrukture. Na području županije dosad je uspostavljeno 30 poduzetničkih zona u kojima se poduzetnicima nudi mogućnost ulaganja uz povoljne uvjete, rekao je. (HRT)