Anheuser-Busch InBev priopćio je da je dobit od 1,28 milijardi dolara ostvarena u zadnjem tromjesečju 2009. oko 17 posto niža od prethodnog, ali i daleko viša od 29 milijuna dolara dobiti ostvarene u istome tromjesečju godine ranije

ab-inbev_logoAB InBev, najveći proizvođač piva u svijetu, u četvrtak je izvijestio da je u četvrtom tromjesečju 2009. zabilježio dobit u visini 1,28 milijardi dolara, zahvaljujući programu rezanja troškova i podizanja cijena, ali je upozorio na stagnaciju prodaje koja bi se trebala nastaviti i u ovoj godini.

Anheuser-Busch InBev priopćio je da je dobit od 1,28 milijardi dolara ostvarena u tri mjeseca do 31. prosinca 2009. oko 17 posto niža od dobiti ostvarene u trećem tromjesečju ali i daleko viša od 29 milijuna dolara dobiti ostvarene u istome tromjesečju godine ranije.

Prihodi su u četvrtom tromjesečju iznosili 9,29 milijardi dolara, nakon 9,76 milijardi u tromjesečju ranije. Bili su istodobno gotovo četiri posto viši nego u istom tromjesečju prethodne godine.

Obujam prodaje u četvrtom je tromjesečju uvećan za jedan posto na godišnjoj razini.

U čitavoj 2009. dobit te kompanije iznosila je 4,6 milijardi dolara, a prihodi 36,76 milijardi dolara.

U priopćenju AB InBev navodi da je u recesijskoj godini 2009. prodao 0,7 posto manje piva i sokova te da globalna potražnja za pivom niti raste niti pada. Globalna potražnja za pivom nastavlja pokazivati relativnu otpornost, zaključuju u kompaniji.

U 2010. InBev očekuje solidnu operativnu izvedbu, iako je upozorio da bi podaci o prodaji u prvom ovogodišnjem tromjesečju mogli odražavati utjecaj hladnog vremena u SAD-u, najvećem tržištu te kompanije, kao i povećanje trošarina na alkoholna pića u Rusiji.

“Ne uočavamo nikakva poboljšanja u postojećem poslovnom okruženju”, kazao je financijski direktor te kompanije Felipe Dutra.

Oko polovicu prihoda i većinu prodaje InBev sada ostvaruje u gospodarstvima u nastajanju, dok je na američkom i brazilskom tržištu vodeća na tržištu.

Pivovare Heineken i SABMiller također su izvijestile o stagnaciji ili padu prodaje piva u dijelu ili čitavoj prošloj godini. (H)