Podravka i Culmena unapređuju Podravkino poslovanje

Uvođenje Lean metodologije pokazuje Podravkinu spremnost na ulaganje u poslovanje na svim razinama - od zaposlenika, operativnih poslova, procesa do menadžmenta

Podravka i konzultantska tvrtka Culmena specijalizirana za područje optimizacije poslovanja, krenule su u projekt unapređenja proizvodnje uvođenjem Lean metodologije u poslovanje Podravke, izvijestili su iz Podravke.

Uvođenje Lean metodologije u Podravkino poslovanje, kako se navodi, pokazuje Podravkinu spremnost na ulaganje u poslovanje na svim razinama – od zaposlenika, operativnih poslova, procesa do menadžmenta.

Lean filozofija u prvi plan stavlja vrijednost koja se isporučuje klijentu, uklanjanje svih vrsta zastoja, čekanja i kašnjenja u procesima te uspostavlja težnju k izvrsnosti. U središtu Lean metodologije su procesi i postizanje izvrsnosti procesa.

Implementacijom Leana u svakodnevni rad postići će se da zaposlenici pojednostave način rada, čine manje grešaka, bolje koriste dostupne resurse (vrijeme, sirovine, energiju), proizvode kvalitetnije proizvode te pružaju bržu i kvalitetniju uslugu za kupce.

Sve to omogućit će efikasno poslovanje i postizanje visokog stupnja modernizacije proizvodnje, što će doprinijeti daljnjim rezultatima te osnažiti Podravkinu ulogu na europskom, ali i svjetskom tržištu, istaknuli su iz Podravke.

“Početak implementacije Lean menadžmenta u Podravki jedan je od najvažnijih događaja za industriju Hrvatske, ali i za njeno gospodarstvo”, kazala je Anja Štefanić, direktorica Culmene.

Podravka je, kako je navela, jedna od najvećih i najsnažnijih hrvatskih kompanija u kojoj je zaposleno preko 6.500 zaposlenika i koja svoje proizvode plasira na vrlo zahtjevna međunarodna tržišta.

“Želja nam je da kroz implementaciju Lean metodologije u proizvodnji, održavanju, opskrbnom lancu, prodaji i drugim funkcijama Podravke razvijemo hrvatski model koji će moći koristiti poduzeća diljem Hrvatske”, izjavila je Štefanić napominjući kako su prvi rezultati primjene Lean principa i alata u proizvodnji i logistici vidljivi vrlo brzo od njihova uvođenja.

Suradnja Podravke i Culmene započela je pilot-projektom u Tvornici juha i Vegete, a plan je širenje i na ostale Podravkine tvornice, istaknuli su iz Podravke.

Glavni direktor za Lanac opskrbe Podravke, Manuel Brković, je kazao kako je implementacija Lean metodologije i alata dokazana metoda za poboljšanje poslovanja i postizanje prednosti nad konkurencijom te kako se Podravka odlučila na njenu implementaciju upravo sa željom unapređenja poslovanja.

“Želja nam je podići kvalitetu proizvoda te olakšati rad svih naših zaposlenika, sprječavajući nepotrebne gubitke u procesu i sustavu koji troše novac i energiju”, istaknuo je Brković napominjući kako žele smanjiti ili ukloniti sve operacije bez dodane vrijednosti za kupce kao što su škart, prevelike zalihe uzrokovane hiperprodukcijom ili lošim planiranjem, nepotrebno kretanje robe i ljudi, čekanja te prekomjernu obradu i doradu.

“Novac koji ćemo uštedjeti eliminacijom nepotrebnih gubitaka donijet će stabilnije i bolje financijske rezultate kompaniji te, sukladno tome, i bolje uvjete rada našim zaposlenicima koji će istu količinu proizvoda proizvesti u kraćem vremenu”, kazao je Brković. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTommy novom kampanjom #TvojeMisto slavi povezanost s kupcima
Sljedeći članakPan-pek Pure – novi kruh i peciva bez aditiva