Podravkin Projekt školskih jelovnika kojem je cilj unaprijediti prehrambene navike djece osnovnih škola u Hrvatskoj kroz primjenu “zdravih jelovnika školskih kuhinja” predstavljen je po prvi put na području Slavonije i Baranje, u OŠ Siniše Glavaševića u Vukovaru, priopćeno je iz Podravke.

Nakon predstavljanja zdravih jelovnika, svečano je otvorena već tradicionalna sportska manifestacija Lino višebojac u kojoj sudjeluju i vukovarski osnovnoškolci.

Važnost stvaranja zdravih životnih navika već u djetinjstvu prepoznali su i hrvatski sportaši – član srebrnog veslačkog četverca s Olimpijskih igara u Londonu Damir Martin, odbojkašica ŽOK Vukovar Matea Rajković i nogometaš NK Cibalia Mladen Bartolović, koji su ujedno bili gosti Lino višebojca u vukovarskoj osnovnoj školi.

Projekt zdravih školskih jelovnika predstavila je mr.sc. Davorka Gajari, voditeljica projekta i direktorica službe Senzorike i nutricionizma u Podravki. Domaćin predstavljanja projekta bila je ravnateljica OŠ Siniše Glavaševića Marija Budimir, a otvorenju Lino višebojca, koji je uslijedio nakon predstavljanja zdravih jelovnika, prisustvovao je i gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo.

Osnovni ciljevi Projekta su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, a na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti. Projekt su zbog njegove kvalitete potvrdili Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

“Unapređenje školskih jelovnika u ‘zdrave’ školske jelovnike odličan je način da se već u ranijoj životnoj fazi utječe na poboljšanje prehrambenih navika. Imamo vrlo pozitivne povratne informacije od škola koje su već primijenile ovaj koncept i drago nam je što će i Vukovar biti među gradovima koji će u svojoj školi primjenjivati principe pripreme zdravih jela za školarce”, naglasila je Gajari.

Hrvatski sportaši okupljenim učenicima poručili su kako je zdrava prehrana važna, ne samo za postizanje odličnih sportskih rezultata, već i zbog stvaranja zdravih prehrambenih navika kojima dugoročno možemo utjecati na zdrav život.

Mali Vukovarci i njihova škola bili su ujedno domaćini sportske manifestacije Lino višebojac u kojoj djeca kroz sportska natjecanja stječu pobjednički mentalitet, uče kako sportski podnijeti poraz te kroz druženje usvajaju istinske sportske i ljudske vrijednosti.

OŠ Siniše Glavaševića iz Vukovara 153. je škola u Hrvatskoj čiji su učenici osjetili čaroliju Lino višebojca. U svakoj školskoj godini održava se po 24 natjecanja u osnovnim školama te jedno finalno natjecanje na kojemu se okupljaju pobjednici sa školskih natjecanja nastojeći izboriti ostvarenje svog sportskog sna.

Pobjednici Lino višebojca uz pehar dobivaju i mogućnost odabira sportskog događanja u svijetu kojemu žele prisustvovati, a Podravka i Sportske novosti njihove snove pretvaraju u stvarnost. Oba Podravkina projekta, Projekt školskih jelovnika i Lino višebojac, podržavaju EU i WHO smjernice o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti, zaključuje se u priopćenju.