Dalmacija – Vina svjetske baštine, Istra – Posvećenje proljeća, Slavonija i Podunavlje – Čisto zlato, Bregovita Hrvatska – Vina Bregi

“Prošlo je već deset godina od kada sam se zaljubio u Hrvatsku i sad više vremena provodim ovdje nego u Velikoj Britaniji, Italiji ili u SAD-u gdje se nalaze naši uredi”, rekao je Antony Hodges koji je na današnjem okruglom stolu “Vina Croatia – Vina Mosaica”, održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u hotelu Esplanade u Zagrebu, predstavio brendiranja hrvatskih vina “Vina Croatia – Vina Mosaica”.

Za artikulaciju brenda iznimno su važni vinski istraživači koji mogu znatno pripomoći u tom procesu. Međutim, za sada premali broj renomiranih istraživača vina poznaje hrvatska vina, ali se to ubrzano mijenja sustavnom i planiranom akcijom brojnih subjekata povezanih s proizvodnjom vina u Hrvatskoj.

“Vinske regije Dalmacija, Istra, Slavonija i Podunavlje te Bregovita Hrvatska imaju bogatu i specifičnu kulturnu baštinu koje se moraju objediniti kako bi se zauzela specifična pozicija na svjetskoj karti vina”, rekao je Hodges.

Za afirmaciju vinskog brenda uz sortu grožđa, klimu i tlo važna je priča koja prezentira ljude, kulturu i povijest. Brend “Vina Croatia – Vina Mosaica” prezentira hrvatske specifičnosti, ali gradi i jedinstvenu središnju priču.

Hodges je tako Dalmaciju predstavio kao područje s vinima svjetske baštine, Istru kao posvećenje proljeća, Slavoniju i Podunavlje kao čisto zlato, a Bregovitu Hrvatsku kao područje vina Bregi.

Naglasio je i važnost tržišnog fokusiranja i segmentacije, pri čemu je korisno znati da zemlje Beneluksa, Skandinavije i Britanskih otoka zajedno imaju manje od dva posto svjetskog stanovništva, ali su uvoznici 28 posto ukupnih svjetskih količina vina.

“Primarni korak svih nas vinara je taj da zajedno moramo ispričati priču o tome da je Hrvatska zaista vinska zemlja i prenijeti je u svijet. No vino se ne brendira samo, već radimo na integriranom pristupu kroz turizam, gastronomiju, kulturnu baštinu i podneblje”, objasnio je Đuro Horvat, direktor Agrokor vina.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković istaknula je pak kako je brend “Vina Croatia – Vina Mosaica” doprinos hrvatskog vinarstva svjetskom.

Snažan je brend od iznimne važnosti za prodaju odnosno izvoznu prodajnu strategiju vina, pri čemu su hrvatske godišnje zalihe oko milijun hektolitara, a proizvodnja oko 1,4 milijuna hektolitara.

Brend “Vina Croatia” uključuje stvaranje i zajedničko djelovanje četiri regionalne udruge: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Dalmacija, Istra i Bregovita Hrvatska, koje će s Udruženjem vinarstva HGK pridonijeti razvoju marketinga i u konačnici prodaji vina na domaćem i stranom tržištu, navode iz HGK.

U sklopu 7. zagrebačkog međunarodnog festivala vina i kulinarstva “Zagreb VINOcom” koji se održava 30. studenoga i 1. prosinca u hotelu Esplanade HGK je organizirala predstavljanje hrvatskih proizvoda pod nazivom “Kušajte nagrađeno”.

Promovirat će se vrhunske hrvatske delicije kao što su vino i proizvodi prehrambene industrije, sir, maslinovo ulje, pršut i kulen koji su u 2012. godini osvojili najviša odličja na međunarodnim i domaćim natjecanjima.