U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) danas je najavljen 8. susret trgovaca HOK-a koji se održava 5. prosinca u sjedištu Komore u Zagrebu.

Dragutin Grabrović, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Organizacijskog odbora 8. susreta trgovaca HOK-a, istaknuo je kako financijska i gospodarska kriza nije jedini uzrok negativnim trendovima u obrtništvu, već je od presudnog značaja poslovno okruženje u kojem se nalazimo.

“Naše okruženje obilježeno je visokim porezima, nepovoljnijim položajem obrtnika u odnosu na trgovačka društva, nelojalnom konkurencijom, financijskom nedisciplinom te uvođenjem novih obveza bez razmišljanja kako će to utjecati na naše poslovanje”, rekao je Grabrović.

Zadnji primjer je, dodao je, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, gdje se nije vodilo računa o novim visokim troškovima uvođenja fiskalnih blagajni te neizbježnim izvanrednim troškovima nadogradnje i kasnijih popravaka uređaja i softvera, pod prijetnjom prekršajnih kazni do 500 tisuća kuna.

Fiskalizacija u trgovini bit će jedna od tema susreta, a o međunarodnim iskustvima u njezinoj primjeni govorit će dr. Stipe Lovreta, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, u okviru teme radnog naziva “Kako da se mala trgovačka poduzeća i obrtnici održe na tržištu”.

Govoreći o temi fiskalizacije, predsjednik Ceha trgovine Boris Vukelić napomenuo je da su trgovci u nešto boljoj situaciji od ugostitelja jer imaju nešto više vremena za prilagodbu, do 1. travnja 2013. godine.

“U zadnjih pet godina broj obrtničkih trgovina pao je sa 17.400 na 13.500, a broj zaposlenih smanjio se s 43.000 u 2008. godini na 29.000 u ovoj godini. U prvih deset mjeseci ove godine zatvoren je 431 trgovački obrt pri čemu je izgubljeno više od 1300 radnih mjesta. Kupovna moć hrvatskih građana čini tek 39,7 posto europskog prosjeka, a čak 30 do 40 posto mjesečnih troškova otpada na hranu, po čemu smo na razini Rumunjske i Kazahstana, a ne primjerice SAD-a, gdje troškovi hrane čine tek 8 posto ukupnih troškova”, rekao je Vukelić.

On je iznio zamjerke na poreznu politiku koju vodi država rekavši da se ne primjenjuje princip socijalne demokracije koji prvo misli na male. “Mnoge su države malim poduzećima i obrtima subvencionirale troškove uvođenja fiskalnih blagajni pa ne vidim razloga zašto naša država ne bi slijedila taj primjer”, zaključio je Vukelić.