Cijene mesa niže 5 posto, a potrošnja pala i do 15 posto

Za skupljim kategorijama svinjetine i peradi potražnja je manja 5 posto, a za junećim i telećim mesom od 10 do 15 posto.

Potrošačka kriza trese i mesoprerađivačku industriju. U gospodarsko interesnom udruženju Croatiastočar kažu da nisu zamijećene neke velike oscilacije u količini zaklanih životinja.

Dapače, u prvih šest mjeseci ove godine zaklano je, primjerice, 11 posto više junadi i 12 posto više svinja nego u istom razdoblju 2009. godine.

Proizvođačke su cijene svježeg mesa u odnosu prema lani u ovoj godini u prosjeku pet posto niže nego lani, čak i u odnosu na 2005. cijene su u prosjeku niže od 6 do 7 posto.

No, ipak pada potrošnja, za skupljim kategorijama svinjetine i peradi potražnja je manja oko pet posto, a za junećim i telećim kategorijama od 10 do 15 posto, kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Izvoz svježeg junećeg mesa je, pak, 5-6 posto veći nego lani, a uvoz manji i 40-ak posto. Jednako tako, manji je i uvoz svinjetine, i to 30 posto.

Usporedbom potrošnje mlijeka i mliječnog programa, evidentno je da je u mliječnom sektoru domaća potrošnja pala oko pet posto, kazali su u Croatiastočaru. (Večernji list)