Međunarodni LPG summit Jadransko-jonske regije 15. po redu održan je od 21. do 23. studenoga 2017. u Crikvenici u organizaciji Euro Energyja, člana Zajednice za ukapljeni naftni plin HGK, i Hrvatske gospodarske komore

“Postoji čitav niz problema s kojima se susreću autoprijevoznici, a koji se sporo rješavaju. Potrebna je suradnja svih dionika kako bi se riješila otvorena pitanja, kao što su pitanje kabotaže i pitanje subvencija goriva za pokretanje rashladnih sustava u prikolicama”, rekao je predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK Darko Vukadinović u sklopu panela predstavnika željeznica, željezničkih, aerodromskih operatera i lučkih uprava Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Albanije na temu “Transport i logistika u Jadransko-jonskoj regiji kao šansa ili problem Europe u transportu nafte i plina”, koji je održan u sklopu LPG1 summita Jadransko-jonske regije.

Viši stručni suradnik u Sektoru za energetiku i zaštitu okoliša HGK Zvonimir Jerolimov predstavio je LPG tržište u Europi i Hrvatskoj i aktivnosti Zajednice za ukapljeni naftni plin HGK.

“Moramo nastaviti jače promovirati alternativna goriva i subvenciju svih oblika alternativnih goriva u skladu s Direktivom o infrastrukturi za alternativna goriva 2014/94/ EU”, naglasio je Jerolimov.

“INA d.d. je spremna i ulaže velike napore u povećanje proizvodnje svih energenata, tako i LPG-a. U skladu s time vrše se i modernizacije u Rafineriji Rijeka”, rekao je predstavnik INA-e i direktor Sektora za Ukapljeni naftni plin Zlatko Galešić predstavljajući planove tvrtke za proizvodnju naftnih derivata i ukapljenoga naftnog plina.

U sklopu okrugloga stola o trošarinama koje se odnose na naftne derivate prikazan je i primjer uvođenja trošarina u Srbiji.

“Trošarine su opasna igračka i treba biti oprezan s njihovim uvođenjem jer mogu imati dalekosežne posljedice, što je vidljivo i u Srbiji, gdje je broj vozila na pogon ukapljenim naftnim plinom prepolovljen od uvođenja trošarina”, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mičović.