Potrošači najviše provjeravaju sastojke hrane (njih 81 posto), zatim kozmetike (59 posto), igračaka (56 posto) te proizvoda za čišćenje (53 posto)

Velik dio europskih potrošača smatra da se u njihovoj hrani, proizvodima za čišćenje i kozmetici nalaze kemikalije i na to osobito obraćaju pozornost pri kupnji prehrambenih proizvoda, pokazalo je ispitivanje Eurobarometra.

Prema ispitivanju, 83 posto potrošača zabrinuto je da hrana i piće sadržavaju kemikalije, a 90 posto smatra da su ih puni kozmetika i higijenski proizvodi. Nešto manje ih vjeruje da su kemikalije u odjeći i cipelama (85 posto), dječjim igračkama (75 posto) i namještaju (74 posto).

Potrošači imaju razloga biti zabrinuti jer su u nekim proizvodima i dalje prisutne kemikalije koje su opasne za zdravlje, poput onih koje uzrokuju hormonske poremećaje, rekao je glasnogovornik Europske organizacije potrošača Johannes Kleis, dodajući da neki proizvodi nemaju čak ni popis kemikalija koje sadrže.

Ispitivanje je provedeno u listopadu prošle godine na reprezentativnom uzroku europskih građana iz 27 država članica, a objavljeno je u veljači.

Prema studiji, potrošači najviše provjeravaju sastojke hrane (njih 81 posto), zatim kozmetike (59 posto), igračaka (56 posto) te proizvoda za čišćenje (53 posto).

U istraživanju gotovo polovina ispitanika smatra da bi europske vlasti trebale osigurati sigurnost proizvoda, a ne proizvođači ili nacionalne vlasti. (HRT)