Potrošačke navike u maloprodaji

S obzirom da maloprodaja (posebno robe široke potrošnje za svakodnevnu uporabu) u svijetu i u Hrvatskoj doživljava izuzetne i vrlo brze promjene,  istraživačka agencija GfK Hrvatska, provela je u sklopu redovitih godišnjih sindiciranih (‘multi-client’) studija, analizu  potrošačkih navika u maloprodajnim centrima. Poznavanje navika i percepcija potrošača omogućuje, ne samo opstanak na ovom dinamičnom tržištu nego i stvaranje kompetitivne prednosti pred konkurencijom. U nastavku izdvajamo  neke osnovne informacije karakteristične za potrošače u Hrvatskoj.

Kada se promatra proizvode svakodnevne potrošnje Konzum je, i dalje, apsolutni lider u spontanoj  (82%) i ukupnoj poznatosti ( 99%) trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Značajnu ukupnu poznatost, od preko 90%, osim Konzuma imaju još Pevec, Kaufland, Getro, Mercator, Lidl i Billa . Promatrano po subjektivnoj procjeni  učestalosti odlazaka u kupovinu u neki lanac, u zadnjih 6 mjeseci prije ispitivanja, potrošači također stavljaju Konzum na prvo mjesto (72%) a slijede ga DM, Kaufland, Getro i Plodine .

Grocery cartNajvažnija širina asortimana i blizina
Osnovni razlozi zbog kojih se odlazi u kupnju u određenu trgovinu svode se prvenstveno na  širinu ponuđenog asortimana proizvoda koja je bitna za preko 60% kupaca. Na drugom je  mjestu blizina stanovanja ili radnog mjesta (oba elementa važna su za preko 50% ispitanika/kupaca) i na kraju, cijena. Važnost i zadovoljstvo pojedinih elemenata varira kada se podaci analiziraju prema pojedinim trgovačkim lancima.
Oko 65% kupaca uglavnom često koristi automobil za odlazak u kupovinu, a vrlo često to  čine kada kupuju u tipu trgovine kao što je ‘cash&carry’ – 82% ili u hipermarketu – 78%.
Promotivne letke prima preko 85% ispitanika/kupaca, njih oko 50% letke i pročita, a oko 15%  se izjasnilo da zaista kupuje proizvode promovirane u lecima. Takve kupovine se najčešće obavljaju u trgovačkim formatima ‘cash&carry’, hipermarketima i supermarketima.

Mali trgovci u padu, tri četvrtine ukupne prodaje otpada na 15 najvećih
Privatne marke pojedinih lanaca definitivno su dobile svoje kupce. Preko 60% ispitanih potrošača sada kupuje bar neke privatne marke a njih oko 15% se izjašnjavaju kao redoviti kupci takvih proizvoda. Prodaju robe široke potrošnje u Hrvatskoj karakterizira činjenica da se danas već oko 72% odvija preko 15 trgovačkih lanaca (vodećih pet su Konzum, Kaufland, Billa, Mercator i Plodine), dok se kod  malih trgovaca i dalje pokazuje tendencija  pada njihovog udjela (podatak iz GfK-ovog panela kućanstava).

Istraživanje Shopping Monitor 2008. provedeno je na reprezentativnom uzorku od 814 građana Hrvatske, putem osobne ankete u kućanstvu u studenom 2008. godine.

GfK Croatia

Učestalost odlaska u neki trgovački lanac (u zadnjih šest mjeseci)
1.    Konzum
2.    dm
3.    Kaufland
4.    Getro
5.    Plodine

Poredak trgovačkih lanaca prema potrošenoj količini novca

1.    Konzum
2.    Kaufland
3.    Plodine
4.    Getro
5.    Billa
6.    Mercator
7.    Tommy
8.    Interspar
9.    Lidl
10.  KTC

Pet vodećih lanaca prema ukupnoj prodaji
1.    Konzum
2.    Kaufland
3.    Billa
4.    Mercator
5.    Plodine

Prethodni članakMercator se prilagođava krizi
Sljedeći članakOtvorene nove KOZMO drogerije u Vukovaru i Šibeniku