Toby Pickard, IGD-ov analitičar za inovacije i trendove, uočio je pet vrućih tema koje će tijekom sljedećih 12 mjeseci postajati sve važnijima

1. Fizičko postaje digitalno
U sve digitaliziranijem svijetu u kojem online trgovina nastavlja rasti očekujemo da će sve više fizičkih prodavaonica u svom poslovanju prigrliti digitalne tehnologije i tako si osigurati relevantnost i konkurentnost.

Trenutačno fizičke prodavaonice imaju tu prednost da mogu odmah uslužiti kupce. Ubuduće očekujemo da će kupcima olakšati pristup proizvodima u svojim prodavaonicama i osigurati im više informacija o njima.

Korištenjem inovativne tehnologije trgovci na malo olakšat će kupnju svojim kupcima, posebno onaj dio koji se tiče poboljšanja upravljanja zalihama i omogućavanja veće brzine i jednostavnosti, pogotovo na blagajni.

Svjedočimo Amazonovom otvaranju Amazon Go-a iz kojeg kupci mogu “samo išetati” pri čemu im se roba naplaćuje automatski bez čekanja u redu na blagajni. Korištenjem tehnologije na nove i inovativne načine, trgovci na malo poboljšat će svoju sposobnost učinkovitog komuniciranja s kupcima te im olakšati kupnju.

2. Praktičnost je ključan faktor
Događa se ogromna promjena u očekivanjima kupaca koji sada ono što žele, žele dobiti odmah. Stoga je sve važnije da roba do njih dođe na najpraktičniji mogući način.

Kako bi zadovoljili potrebe različitih kupaca, trgovci na malo morat će iznaći fleksibilniji pristup strategijama svojih prodavaonica te različitim lokacijama prilagoditi asortiman i ponudu.

Očekujemo da će se koncepti hrane za van i hrane za kasnije nastaviti razvijati te da će trgovci na malo pojačati tu svoju ponudu i u fizičkim i u online prodavaonicama, a sve kako bi pomogli kupcima da žive praktičnije.

Dostavu vidimo kao ključno bojište trgovaca na malo koji teže tome da njihova usluga postane još praktičnija te će zbog toga početi eksperimentirati s rješenjima koja odgovaraju na promjenjiva očekivanja kupaca.

Sainsbury’s je pokrenuo aplikaciju naziva Chop Chop koja korisnicima iz određenih dijelova Londona omogućuje da iz lokalne trgovine naruče robu koja će im do kuće biti dostavljena unutar jednog sata. Robu biciklom dostavlja nezavisni distributer.

3. Svježa perspektiva
Zdravlje i wellness i dalje će biti važni i za trgovce na malo i za kupce, tako da očekujemo veća ulaganja u ova područja.

Kako bi kupcima i potrošačima pomogli da žive zdravije, trgovci na malo proširit će asortimane svojih privatnih marki, stvoriti namjenske zone unutar prodavaonica, razviti formate orijentirane na svježu hranu i kroz online kanale ponuditi prilagođene usluge s dodanom vrijednošću.

Ocado je na svojoj internetskoj stranici uveo funkciju s prijedlogom za “štednju kalorija”: dok se kupac približava fazi naplate, nude mu se alternative proizvoda koje sadrže manje kalorija.

Marke koje nude prirodnu, zdravu i hranu bez određenih sastojaka i dalje će biti među onima koje najbrže rastu i tako će ostati ključno područje fokusa za trgovce na malo.

Finska S Grupa snizila je cijenu svojih linija domaćeg povrća kako bi potaknula kupce na zdraviju prehranu.

4. Tehnologija instant narudžbe
Živimo u svijetu u kojem potrošači očekuju lako i praktično iskustvo kupnje “na zahtjev”. Na ovu potrebu pomaže im se odgovoriti glasovnim naručivanjem i naručivanjem putem jednog klika.

Vidjeli smo kako je tijekom 2016. Amazon u Europi pokrenuo uređaj Dash Button i aplikaciju Alexa, što je dovelo do toga da i druge kompanije pokušavaju uvesti sustave instantne (ponovne) narudžbe, kao i naručivanje glasom i klikom.

Tvrtke koje koriste naručivanje jednim klikom i glasovne narudžbe mogu “pridobiti” kupce i njihovu vjernost. Za marke je mogućnost da postanu “marka izbora” ujedno i potencijal za eliminiranje konkurencije.

“Internet stvari” će vjerojatno pomoći tome da ovi uređaji postanu uobičajeniji, ali na koncu će ih možda čak učiniti i suvišnima jer će automatizirane tehnologije ponovnog naručivanja nadići naručivanje jednim klikom ili glasovno naručivanje.

Samsung se udružio s australskim trgovcem na malo Woolworthsom kako bi njegovu aplikaciju ugradio u svoj pametni hladnjak koji bi mogao automatski naručivati mjereći količine hrane u hladnjaku i povezujući ih s popisom za kupnju.

5. Pomicanje granica
Trgovci na malo i online tržišta svoje dosege šire ulazeći u suradnje jedni s drugima. U sljedećoj godini očekujemo još više partnerstava i inovacija.

Udruživanje u partnerstvo je niskorizična i isplativa mogućnost za povećavanje globalne privlačnosti trgovaca na malo uz istovremeno dobivanje uvida u lokalno tržište.

Walmart je pokrenuo Walmart Global trgovinu na prekograničnoj platformi JD Worldwide, JD.com. Online tržišta promiču prekograničnu trgovinu i pokreću neke od najvećih maloprodajnih događaja na svijetu.

Očekujemo također da će ta tržišta poboljšati iskustvo za kupce tako što će testirati neke od najnovijih tehnoloških inovacija, na primjer virtualnu stvarnost. Tijekom prošlogodišnjeg “Dana samaca” u Alibabi su eksperimentirali s uređajima virtualne stvarnosti kako bi kupcima omogućili kupnju u virtualnoj prodavaonici Macy’s u New Yorku iako fizička prodavaonica ovog trgovca na malo u Kini ne postoji.

Sljedeći koraci
Trgovci na malo i proizvođači moraju ponovno razmotriti svoje poslovne modele i postojeće načine rada kako bi održali korak sa sve većim brojem jakih i konkurentnih operatera na tržištu.

To potiče inovacije širom svijeta i tvrtkama nudi jedinstvenu priliku za posuđivanje najboljih ideja i stvaranje nove pobjedničke formule.

Trgovci na malo ne mogu se orijentirati samo prema svojim geografski najbližim konkurentima. Žele li ostati relevantni i u biti u tijeku, na oku moraju imati druge trgovce na malo širom svijeta.