Desezonirani promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu prošle godine realno je pao u odnosu na studeni za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U prosincu 2013. u odnosu na prosinac 2012. taj promet, kalendarski prilagođen, realno je pao za 1,2 posto.

Ukupni desezonirani promet svih poslovnih subjekata kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost, u prosincu je u odnosu na studeni realno pao za 0,9 posto, a kalendarski prilagođeni podaci pokazuju realni pad od 1,9 posto u odnosu na prosinac 2012. godine.

Gledano po trgovačkim strukama, promet od trgovine na malo ukupno je nominalno u 2013. u odnosu na 2012. godinu povećan za 1,7 posto, dok je realno smanjen za 0,5 posto.

Pritom je promet nominalno povećan najviše u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda i to za 12,9 posto te u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama za 12,2 posto. Za pet posto nominalno je porastao promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, a za 2,1 posto u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica.

Promet u maloprodaji goriva i maziva istovremeno je nominalno porastao za 1,5 posto, a u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 1,2 posto. Za jednak je postotak porastao i promet u ljekarnama te prodaji medicinskih, ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda.

U tri trgovačke struke promet u maloprodaji lani je pao na godišnjoj razini. Tako je maloprodaja motornih vozila i dijelova nominalno pala za 5,2 posto, računala, knjiga, novina i druge robe za 4,6 posto, a audio i video opreme, željezarije, stakla, kućanskih aparata i namještaja za 3,5 posto. (Business.hr / Hina)