maloprodaja-mlijecni-proizvodi-ftdS obzirom da je u travnju promet u trgovini na malo ojačao 3,7 posto, svibanjskih 1,0 posto predstavlja usporavanje rasta potrošnje

U svibnju je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 1,0 posto na godišnjoj razini, što je slabiji rast nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju nominalno porastao za 4,3, a realno za 1,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je ispod očekivanja. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je potrošnja u svibnju porasla 1,8 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se u rasponu od 1 do 2,8 posto.

S obzirom da je u travnju promet u trgovini na malo ojačao 3,7 posto, svibanjskih 1,0 posto predstavlja usporavanje rasta potrošnje.

“Rezultat iz travnja bio je, među ostalim, posljedica kasnijeg termina uskršnjih blagdana nego lani, što je pozitivno utjecalo na potrošnju. No, kada se isključi taj efekt, potvrđuju se očekivanja da se u ovoj godini prije može govoriti o stagnaciji potrošnje nego o nekom značajnijem rastu”, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Doduše, rastom u svibnju nastavljen je pozitivan trend potrošnje, s obzirom da je u posljednjih 10 mjeseci promet u trgovini na malo porastao u njih devet. No, stope su rasta skromne, što je, po Šantićevu mišljenju, posljedica slabosti tržišta rada i inflatornih pritisaka.

“Posljednjih mjeseci, izuzev travnja, realne plaće slabe, pa se smanjuje realni raspoloživi dohodak kućanstava, što negativno utječe na trgovinu na malo. Uz to, potražnja stanovništva za kreditima i dalje je relativno slaba, a sve to pokazuje da će ove godine stopa rasta prometa u trgovini namalo ostati na niskim razinama. Tek s oporavkom tržišta rada iduće godine možemo očekivati dinamičniji rast trgovine na malo”, zaključuje Zdeslav Šantić. (H)