Potrošnja porasla 50. mjesec zaredom, rast ubrzan

U listopadu je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine

U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji porasla za 4,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već 50. mjesec zaredom kako raste, i to brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u listopadu ojačala za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine porasla za 4,5 posto. To je brži rast nego u rujnu, kada je potrošnja porasla 3,9 posto na godišnjoj razini.

“Posljednji podaci DZS-a za listopad potvrdili su ubrzavanje nominalnih i realnih stopa rasta trgovine na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. Tako je u listopadu nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom na to da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 50 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke. “Na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta, koje traju još od rujna 2014., upućivala su i povoljna kretanja indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača”, kažu analitičari RBA.

U listopadu je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,0 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala za 6,0 posto. U deset mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je porastao za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Analitičari RBA i idućih mjeseci očekuju solidne stope rasta prometa u trgovini na malo.

“Nedavna odluka Vlade o povećanju neoporezivog iznosa za prigodne nagrade te najavljene porezne izmjene od siječnja 2019. i u mjesecima pred nama trebale bi se pozitivno odraziti na raspoloživi dohodak te posljedično i na kretanja u maloprodaji. U prilog pozitivnim očekivanjima svakako idu i odlični rezultati iz turizma koji su u listopadu zabilježili dvoznamenkaste godišnje stope rasta, kao i očekivani rast potrošnje ususret blagdanima”, zaključuju analitičari RBA. (Hina)

Prethodni članakProjektu N. Tesla – Mind from the Future druga nagrada za najbolji kulturni projekt
Sljedeći članakHrvatski duhani isplatili najvišu otkupnu cijenu za duhan