25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:25
VijestiZemljaPotrošnja pala, ali manje od očekivanja

Potrošnja pala, ali manje od očekivanja

U listopadu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo realno pao za 0,4 posto na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom, ali manje nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 0,5, a realno za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

To je manji pad nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku su očekivala pad potrošnje u listopadu za 1,5 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 0,8 do 3,5 posto.

Tijekom ljetnih mjeseci promet u trgovini na malo podržavala je potrošnja turista, no nakon četiri mjeseca neprestanog rasta, u rujnu je promet u maloprodaji neočekivano pao za 0,5 posto, a slabost potrošnje nastavila se i u listopadu.

“Trgovina na malo pod negativnim je utjecajem neizvjesnosti na tržištu rada – rasta nezaposlenosti, pada zaposlenosti i realnih prosječnih plaća – i visoke razine potrošačkog pesimizma, što potvrđuju pogoršana kretanja indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača za listopad”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Značajniji oporavak potrošnje ne očekuju u ovoj godini.

“Iako će do početka iduće godine bazni učinak povoljno djelovati na godišnje stope kretanja trgovine na malo, ni u posljednja dva mjeseca ove godine ne očekujemo značajniji oporavak potrošnje, odnosno trgovine na malo, jer su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna. Na razini cijele godine očekujemo blagi realni rast trgovine na malo od oko 0,5 posto”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna. (Lider / Hina)

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...