U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine promet u trgovini na malo realno porastao za 4,8 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast potrošnje u više od osam godina i već 17. mjesec zaredom kako raste.

rast-potrosnje-kupnja-midiDržavni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 3,8 posto, dok je realno porastao za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

To je znatno brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,2 posto, i najveći skok prometa u maloprodaji od rujna 2007. godine, kada je porastao 7,2 posto.

To je i znatno veći rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u prosincu za 2,9 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,4 do 3,5 posto.

Ujedno, to je i 17. mjesec zaredom kako potrošnja na godišnjoj razini raste, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

“Ovim izvješćem potvrđen je trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji traje od kolovoza 2014.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pozitivno na potrošnju utječu niska inflacija, pad cijena goriva, rast povjerenja potrošača i promjene poreza na dohodak, uvedene početkom prošle godine, koje su potaknule rast neto plaća.

“Osim rasterećenja osobnog dohotka ostvarenog poreznim izmjenama uz izostanak inflatornih pritisaka, blagi oporavak trgovine na malo zasigurno je i posljedica produljenja turističke sezone, zaustavljanja negativnih trendova na tržištu rada te poraslih očekivanja”, navode analitičari RBA.

Očekuju da će se umjerene pozitivne stope rasta potrošnje nastaviti i u ovoj godini, što će pozitivno utjecati i na kretanje bruto domaćeg proizvoda (BDP). (tportal.hr/Hina)