lidl-globalna kretanja-ftd 777Kako će na poslovne strategije nekih od najvećih diskonata u Ujedinjenom Kraljevstvu utjecati konkurencija i nejasne granice između prodajnih kanala? IGD-ova maloprodajna analitičarka Priya Chandarana razmatra kako će se Aldi i Lidl proširiti u različite kanale da bi dobili veći udio tržišta

Za diskonte u Ujedinjenom Kraljevstvu, 2015. je bila godina značajnih promjena, posebno za Aldi i Lidl, ključne igrače prehrambenog sektora tog kanala. Oba ova diskonta u nekoliko proteklih godina ostvarila su rekordan rast prodaje te sada svoju ponudu dižu na višu razinu s nekim promjenama jedinstvenim za ovo tržište.

Dok se domaći višekanalni trgovci na malo i dalje suočavaju s izazovnim uvjetima trgovanja, konkurencija između ovih dvaju igrača će se povećati.

lead1Aldi uskoro kreće s internetskom prodajom, a Lidl sa svojom “trgovinom budućnosti“, što su samo dva od načina na koje se očituje njihov novi fokus na potrebe kupaca i odlučnost da prodrmaju tržište.

ALDI ONLINE
U rujnu 2015., kada je objavio podatke o senzacionalnom rastu prometa u prošlog godini, Aldi UK otkrio je i svoje planove za ulazak na tržište internetske prodaje. Prije toga je internetsku prodaju imao samo u Australiji, gdje posluje Aldi Liquor, stranica posvećena maloprodaji piva, vina i žestokih alkoholnih pića. Odluka da na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva također krene s online prodajom proizlazi iz nezaustavljivog rasta ovog trgovca na malo, ali i jake baze kupaca.

Vino u sanducima bit će Aldijeva prva online ponuda, a u proljeće bi joj se pridružili odabrani neprehrambeni artikli (Special Buys™). U oba ova područja tijekom proteklih nekoliko godina ovaj je diskont već izgradio povjerenje kupaca, posebno kad je u pitanju vino, stranicama Wine Cellar i inicijativom Aldi Wine Club.

Aldi web 2Njegova online ponuda vina sigurno će biti konkurentnih cijena pa će biti zanimljivo pratiti kako ća na njih reagirati već etablirani online trgovci vina, npr. Ocado, Amazon i Waitrose.

Posebnost Aldija jest da će koristiti lokacije trećih strana s kojih će dostavljati robu na adrese kupaca i nuditi click&collect uslugu, čime pokazuje da će se i dalje držati modela niskih troškova, čak i u online poslovanju.

To će sigurno omogućiti Aldijevim supermarketima da se koncentriraju na svoje primarno poslovanje i ponudu unutar trgovina i da izbjegnu komplikacije koje dolaze s lokacijama za click&collect.

Nema sumnje da će se online ponudom Aldi približiti novim kupcima i onih 47 posto kućanstava koja prema Matthewu Barnesu, izvršnom direktoru Aldija za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, trenutno ne kupuju preko interneta.

Prema podacima IGD ShopperViste, 26 posto kupaca kaže da redovito kupuju online, u usporedbi s njih 20 posto u 2010., dok 40 posto britanskih kupaca živežnih namirnica kaže da ih nikada nisu kupili online. To pokazuje da postoji velika prilika za rast Aldija u tom kanalu.

Iako je odlučio krenuti samo s vinom, za Aldi će upravo taj prvi korak biti ključan za testiranje i učenje na brzorastućem e-tržištu Ujedinjenog Kraljevstva. Odluči li pokrenuti online prodaju prehrambenih proizvoda, zahvaljujući ovom inicijalnom iskustvu već će imati veliko znanje o tom prodajnom kanalu i njegovim kupcima.

LIDL PREMIUM ISKUSTVO
Otkako je u kolovozu 2014. pokrenuo svoju prvu brend kampanju, Lidl je ojačao svoju prisutnost na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva tako što se fokusirao na kvalitetu i vrijednost ponude. Lidlova pametna promocija i ambiciozni planovi širenja u Ujedinjenom Kraljevstvu privukli su nove, i to imućnije kupce.

Iznenađujuće je da su novootvorene trgovine, znatno veće i privlačnije, na lokacijama kao što su Letchworth i Torquay, poslužile kao poligoni za testiranje inovacija koje Lidl planira uključiti u svoju naprednu “trgovinu budućnosti“.

lead2Lidl je predstavio ovaj novi koncept i svoje planove o ulaganju 1,5 milijardi funti u nekretnine u Ujedinjenom Kraljevstvu, kroz preuređenje 150 trgovina koje treba uklopiti u viziju budućnosti i kroz širenje na ključna područja, npr. London u kojem Lidl ima ambiciozan plan otvaranja više od 280 trgovina smještenih unutar prometnog prstena ceste M25.

Prva prava Lidlova “trgovina budućnosti“ otvorena je u Rushdenu u Northamptonshireu na površini od 1 421 m2. Ono što ovakvu trgovinu čini posebnom jesu novi dizajn, karakteristike okoliša i karakteristike trgovine kojima upravljaju kupci.

Neke od njih su:
– Staklena fronta koja trgovini daje više prirodnog svjetla
– Redizajnirani i privlačniji “vinski podrum“
– Toaleti za kupce i prostorije za prematanje beba
– Dulje blagajne i samoposlužne blagajne za veću udobnost korištenja

Niske cijene i ponuda kvalitetnih proizvoda ključni su te će Lidl budućnosti nastaviti s ovim modelom tako što će pojednostaviti procese poslovanja i maksimizirati učinkovitost.

Sada više nema razloga da kupci koji su o Lidlovim trgovinama imali negativne predodžbe tamo ne kupuju, posebno oni koji preferiraju premium maloprodajno iskustvo poput onog u M&S-u ili Waitroseu, koje će bez sumnje nastaviti svoj stalan rast na maloprodajnom tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

Priya Chandarana
Retail Analyst
igd logo