Na prvom sučeljavanju projekta Metro Junior Top Chef, održanom u ponedjeljak 29. veljače u Kuhaoni, mentori Ante Udovičić i Mario Mihelj te Helena Lončar iz Metro-a odlučili su da Matija Jagić, Dorian Varaždinac i Dario Kovačić zaslužuju mjesto u finalu projekta edukacije mladih kuhara.

18 METRO Junior Top ChefFinalisti će sudjelovati u trodnevnoj edukaciji pod vodstvom mentora u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku. Pod budnim okom mentora koji su pratili kako maturanti barataju namirnicama i raspoređuju vrijeme, mladi kuhari morali su impresionirati mentore jelom od zadanih namirnica: svinjskog lungića, bijelog kupusa, jasmin riže uz dodatak đumbira, bijelog kupusa, naranče i meda.

Žiri je ocjenjivao tehniku koje su mladi kuhari koristili u pripremi, prezentaciju jela te okus.

“Kada sam vidio namirnice, prvo sam ih razvrstao te sam promislio kako ih najbolje mogu kombinirati. U skladu s tim sam odlučio o tehnikama koje ću koristiti za pripremu jela. Lungić sam pekao oko šest minuta, da dobije finu roze boju, skuhao sam rižu i sve začinio”, izjavio je Matija Jagić, najbolji među finalistima Metro Junior Top Chefa.

“Nakon prvog sučeljavanje u Zagrebu odabrali smo tri finalista koji su pokazali svoje prezentacijske vještine i uspješno balansiranje okusa različitih namirnica, čime su zaslužili svoje mjesto u finalu. Uvjeren sam da će svi kandidati zadržati želju i strast za ovim poslom i da će nastaviti razvijati svoje vještine”, izjavio je Ante Udovičić, glavni kuhar restorana Paradigma i mentor u projektu.

U finalu u travnju kandidati će dobiti namirnice i jelo koje moraju pripremiti, a najbolji će osvojiti dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN koji s ALMA la Scuala Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara, dok će tri najbolja kandidata otputovati na prestižno kulinarsko natjecanje Bocuse d’Or koje se održava u Budimpešti.

Za najbolju prezentaciju priznanje je dobio Marko Srzentić iz Velike Gorice, dok je za korištenje dvije tehnike pripreme mesa posebno priznanje dobio Marin Sambolek iz Varaždina. Za cjelokupni okus pripremljenog jela i priloga nagrađen je Robert Ciglar iz Zagreba, a za kreativnu prezentaciju Marin Rožek iz Bjelovara.