Kategorijom mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda vladaju tri domaća proizvođača koji su se prilično ujednačeno pozicionirali na čelu poretka i kada je riječ o oglašavanju ovih proizvoda putem kataloga i letaka trgovaca. Za nijansu ispred ostalih je Gavrilović s 15% udjela u broju promocija, a po 13% prikupili su PIK Vrbovec i Vindija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Meso, mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju ožujak 2017. – veljača 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u navedenim kategorijama oglašavalo se 125 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

PROIZVOĐAČI I BRENDOVI
Kategorijom mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda vladaju tri domaća proizvođača koji su se prilično ujednačeno pozicionirali na čelu poretka i kada je riječ o oglašavanju ovih proizvoda putem kataloga i letaka trgovaca.

Ojačavši za 1% za nijansu ispred ostalih je Gavrilović s 15% udjela u broju promocija, dok je jednako toliko izgubio drugoplasirani PIK Vrbovec s 13%, koliko ima i trećeplasirana Vindija koja je ostala na istome kao i lani, a od drugoga mjesta dijele je decimalne vrijednosti. Iza vodećeg trojca smjestila su se još dva domaća proizvođača, oba s minimalnim gubitkom od 1% u odnosu na prethodni godišnji period: Podravka sa 6% i Perutnina Ptuj-Pipo Čakovec s 4% udjela. Vidljive udjele još su ostvarili PPK karlovačka mesna industrija, talijanska Aia i trgovački lanac Lidl koji su ostvarili po 2% udjela u oba promatrana godišnja perioda. Svi ostali proizvođači na međugodišnjoj su razini povećali svoj udio u broju promocija s 41% na 42%.

I poredak brendova prati poredak proizvođača, jedino su omjeri nešto drugačiji. I dok su lani dijelili prvo mjesto s 13% udjela, brendovi Gavrilović i Pik su u zadnjih 12 mjeseci imali oprečan trend pa je Gavrilović rastao za 2% i s ukupno 15% zasjeo sam na vrh, dok je Pik izgubio 2% i spustio se na drugu poziciju s 11% udjela u broju promocija. Treći je Vindijin Cekin sa 7%, što je minimalan pad udjela u odnosu na prethodno godišnje razdoblje, dok je identičan trend imala i Podravka koja je ostvarila 5% udjela. Slijedi još jedan Vindijin brend, Vindon, koji je zadržao lanjskih 4%, dok su Perutnina Ptuj-Pipo Čakovec i PPK karlovačka mesna industrija imali po 2%, a Argeta 1% udjela. Sve ostale marke u ovim su kategorijama premašile polovicu udjela porastavši s lanjskih 49% na aktualnih 51% udjela u broju promocija.

ISTAKNUTI LIDER
U poretku trgovaca imamo jasno istaknutog lidera. Spar (koji na tržištu posluje sa Spar supermarketima i Interspar hipermarketima), daleko je odmakao konkurenciji te je svojih 16% udjela iz prošle godine značajno unaprijedio na čak 22% koliko je imao na kraju ovogodišnje veljače. Uz minus od 2% Kaufland je s 8% udjela zauzeo drugu poziciju, a uz plus od 2% Metro je došao do 8%, ali je ipak za poneku decimalu još uvijek slabiji od Kauflanda. Plodine su ostale na svojih 7%, Tommy i KTC su rasli s 5% na 6%, a Konzum pao sa 6% na 5% udjela. Trgovačka udruga Ultra gros ima 4%, što je minimalan pad u odnosu na lani, dok je Lidl ostao na lanjskih 3% udjela. Ostali su trgovci kumulativno smanjili svoje sudjelovanje s prošlogodišnjih 37% na aktualnih 30% udjela u broju promocija.

Pogledamo li podjelu prema tipu promocije gotovo da nećemo uočiti nikakve promjene na međugodišnjoj razini. Naime, tip promocije snižene cijene ostao je na istoj, natpolovičnoj razini od 56% udjela, dok je redovna cijena ostvarila minimalan rast s 41% na 42%. Istodobno, ostali su tipovi promocije smanjili svoj udio s 4% na 2%. Zanimljiva je i klasifikacija prema oglašavanim mjernim jedinicama, gdje su kilogrami i grami praktično izjednačeni.

Najviše je proizvoda iz kategorija mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda oglašavano u mjernoj jedinici kilogram, točno 50% ili 3% više nego lani, dok je oglasa proizvoda u gramima bilo tek za nijansu manje, 49% ili 1% manje nego lani. Ostale mjerne jedinice smanjile su svoj udio s prošlogodišnjih 2% na ovogodišnjih 1% udjela u broju promocija.