26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:19
KategorijeAnalizaPranje posuđa – Tržišni trendovi: Snažan rast zbog novih uvjeta života

Pranje posuđa – Tržišni trendovi: Snažan rast zbog novih uvjeta života

Kućna izolacija snažno je potaknula prodaju sredstava za pranje posuđa u kanalu maloprodaje tijekom 2020.

Prema Euromonitor Internationalu, COVID-19 je potaknuo snažan rast kako količinske, tako i vrijednosne prodaje kategorije sredstava za pranje posuđa u kanalu maloprodaje. Obvezno zatvaranje ugostiteljskih objekata i kućna izolacija naveli su potrošače da više kuhaju, ručaju i večeraju kod kuće. Ovaj rast odnosio se i na strojno pranje posuđa kao i na proizvode za ručno pranje posuđa, dok su ekonomska recesija i nesigurnost prihoda doveli do veće potražnje za proizvodima za pranje posuđa privatnih marki.

Pritom tablete za strojno pranje posuđa nastavljaju bilježiti snažan rast zbog potražnje za većom praktičnošću. Prije COVID-19 pandemije upravo su težnje za većom praktičnošću i ugodom dovele do sve većeg prodora perilica posuđa u Hrvatskoj, što je potaknulo potražnju za tabletama za strojno pranje posuđa. Potonji segment nastavlja poticati ukupni rast u 2020. te je bio uspješan u istiskivanju prašaka i tekućina kao najpopularnijeg formata među hrvatskim vlasnicima perilica posuđa, upravo zbog svoje praktičnosti.

U Hrvatskoj se pojavljuje inovacija u smislu tableta sve u jednom (all-in-one), budući da proizvođači pokušavaju kreirati dodatnu vrijednost uključivanjem niza različitih pogodnosti kao što su sredstvo za ispiranje ili sol, nudeći dodatnu pogodnost i smanjujući potrebu za specifičnim dodacima za pranje posuđa.

No, dok će užurbane gradske potrošače vjerojatno sve više privlačiti ovaj koncept, posebice mlađe Hrvate koji su otvoreniji za inovacije, aditivi za pranje posuđa i dalje bilježe stabilnu potražnju te imaju veći prodajni volumen i udio u vrijednosti od tableta za strojno pranje posuđa. To je zato što je voda iz vodovoda u zemlji izuzetno tvrda s visokom koncentracijom vapnenca, što može dovesti do nakupljanja kamenca na komponentama perilice posuđa i staklenom posuđu. Stoga potrošači koji kupuju standardne tablete za strojno pranje posuđa zahtijevaju dodatke za pranje posuđa kao što su sol i sredstva za ispiranje.

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...