Na tragu kampanje “#BOLJI DIGITALNI SVIJET” koju Consumers International provodi već tri godine, sve udruge potrošača zahtijevaju da pametni uređaji i telefoni budu znatno sigurniji, imajući na umu zaštitu osobnih podataka, kao i osiguravanje pravednijih cijena i bolji pristup mobilnom internetu.

Pametno s pametnim uređajima – poruka je ovogodišnje kampanje koju je Consumers International (CI) – međunarodna udruga potrošača provodila povodom 15. ožujka – Svjetskog dana prava potrošača. Consumers International kao glas potrošača na globalnom tržištu i na međunarodnim forumima koji kreiraju politiku zalaže se za to da se potrošače tretira na siguran, častan i pravedan način. CI obuhvaća 240 udruga potrošača iz 120 zemalja, a naša udruga – Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) član je od 2003. godine.

Svjetski dan prava potrošača obilježava se od 1983. godine kako bi se naglasila važnost zaštite prava potrošača i osnažila pitanja koja spajaju potrošački pokret diljem svijeta u stvaranju pozitivnih promjena. U obilježavanju tog dana uvijek je naglasak na jednoj temi od interesa za potrošače, a ove godine to je “PAMETNI PROIZVODI KOJIMA VJERUJEMO”.

Na tragu kampanje “#BOLJI DIGITALNI SVIJET” koju CI provodi već tri godine, sve udruge potrošača zahtijevaju da pametni uređaji i telefoni budu znatno sigurniji, imajući na umu zaštitu osobnih podataka, kao i osiguravanje pravednijih cijena i bolji pristup mobilnom internetu. Pametna tehnologija rastući je svjetski fenomen koji za potrošače iz osnova mijenja prirodu mnogih proizvoda i usluga. Posljednjih nekoliko godina broj pametnih uređaja dramatično raste i njihov broj trenutno nadmašuje broj ljudi u odnosu tri naprama jedan, a broj se korisnika tih uređaja od 2015. do danas udvostručio – s dvije se milijarde popeo na čak četiri milijarde. S porastom broja uređaja i broja korisnika raste i zabrinutost oko zaštite privatnosti. Tako je čak 52% više potrošača zabrinuto za zaštitu privatnosti na internetu u odnosu na godinu dana ranije.

JEDNAKOST U SVAKOM DIJELU SVIJETA
Korištenje pametnih uređaja znatno je sporije u zemljama u razvoju, a jedan od osnovnih razloga za to su razmjerno visoki troškovi podataka u tim zemljama. Tako, na primjer, plaćanje 1 GB podataka u Africi košta u prosjeku oko 18% tamošnjeg prosječnog mjesečnog primanja. Stoga i ova kampanja Consumers Internationala ima za cilj naglasiti važnost pristupa razumnom i prihvatljivom mobilnom internetu u svakom dijelu svijeta.

Zbog sve učestalijih povreda privatnosti i krađe podataka raste nepovjerenje potrošača u pametne uređaje. Tako je u 2016. godini virusima bilo zaraženo gotovo 65 tisuća pametnih uređaja dnevno i to najčešće pristupom podacima kroz nesigurne printere, pokućne Wi-Fi rutere i monitore za bebe. Takvi su napadi opasni jer hakerski softver traži i napada sve pametne uređaje u odabranom radijusu. To bi moglo uključiti krađu bankovnih podataka, kontroliranje web kamera i mikrofona i preuzimanje kontrole nad bilo kojim pametnim uređajem u kući. Kako pametni uređaji ubrzano postaju dio svakodnevnog života potrošača, tako CI želi baciti svjetlo na to da sigurnost i zaštita privatnosti moraju biti ugrađeni u taj razvojni proces. Mnogi od nas kupuju pametne uređaje za kuću i spajamo ih na internet.

Ti nam uređaji mogu pomoći u organiziranju svakodnevnog obiteljskog života, dati nam nove poglede na naše zdravlje i dobrobit te pomoći da kontroliramo uređaje u kući s određene udaljenosti. Međutim, trebamo znati da neki od tih proizvoda dolaze na tržište s malo mogućnosti za osnovnu sigurnost i zaštitu privatnosti korisnika. To znači da nas netko s vrlo malo hakerskih vještina može promatrati, ukrasti naše osobne podatke ili čak direktno komunicirati s ostalim osobama u našem domu. Ti uređaji također mogu poslužiti kao pristupnik za ostale pametne uređaje koji se nalaze u našem kućanstvu. Kako bi u tome pomogao CI je zajedno s neprofitnom organizacijom “Internet Society” (Internetsko društvo) kreirao upute za potrošače i spotove pod nazivom “Poveži se pametno” kako bi što više pomogli potrošačima u što sigurnijem korištenju pametnih proizvoda. Naputke i spotove moguće je pogledati na web stranici: connect-smart.org.

Uz to, Consumers International radi i na tome da se stvori pozitivan utjecaj potrošača na digitalnu ekonomiju i digitalno društvo. Potrošači i njihove obitelji ne smiju biti dovedeni u rizik kada koriste pametne uređaje, već im se treba osigurati da dobiju najbolje od digitalnog razvoja, bez kompromisa na račun sigurnosti i dostupnosti.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača radi na posebnom projektu edukacije mladih u korištenju pametnih telefona kako bi ih upozorili na sve opasnosti koje donosi sve veća upotreba tih uređaja. Ministarstvo gospodarstva u čijem je djelokrugu i zaštita potrošača organiziralo je na Svjetski dan prava potrošača – 15. ožujka u Tehničkom muzeju u Zagrebu radionice za sve uzraste na temu pametnog korištenja pametnih uređaja.