dona donja stubicaGornja Stubica već tjednima bruji o oglašenoj prodaji prostora propale tvornice Dona. Informacija da je za tu prvorazrednu poslovnu lokaciju u središtu mjesta zainteresirana i tvrtka koja se bavi krupnim otpadom na noge je dignula cijeli stubički kraj.

U 15 godina polagane propasti nekadašnje perjanice prehrambene industrije Done iz Gornje Stubice nikada se toliko ljudi, kao nedavno na javnoj tribini, nije okupilo kako bi glasno prosvjedovali. Ujedinila ih je informacija da bi Ekoflor iz CIOS grupe ondje mogao razvrstavati krupni otpad. Takva djelatnost pokraj parka prirode i brojnih spomenika kulture ne dolazi u obzir, suglasni su i susjedi.

CIOS jest zainteresiran za kupnju prostora tvornice, potvrđuju. Brojna reciklažna dvorišta diljem regije integrirana su u okoliš i blizu su kuća, kažu.

Može li poduzetnik protiv volje lokalne zajednice? “Prostorni plan donosi općina, ona određuje namjenu, i ako postojeći investitor dođe s potrebnom dokumentacijom vezanom za neku proizvodnju, mi smo po zakonu dužni izdati dozvolu”, kaže Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, za HRT.

Načelnik općine osnovao je savjetodavni odbor koji se bavi samo Donom.

Prostornim planom nije predviđeno, ali nije ni zabranjeno sortiranje otpada u Gornjoj Stubici. Pitanje je i što bi bilo s preradom voća. Maraska je to pokušala prošle godine i odustala nakon šest mjeseci. (vijesti.hrt.hr)