ScreenShot004Kategorija univerzalnih deterdženata oduvijek je bilježila veće oglašavanje u svim medijima pa tako i u lecima, a tijekom prva dva mjeseca 2015. povećali su kako kvantitetu, tako i kvalitetu oglašavanja

Letak je važan marketinški alat za sve tvrtke koje pojačano rade na direktnom marketingu. Svi odjeli unutar tvrtke sudjeluju u procesu izrade letka. On nas informira, educira i poziva na kupnju. U procesu obrade podataka djelatnici agencije Focus obrađuju i analiziraju svaki letak te svi uneseni podaci prolaze kroz platformu Action Focus Online.

Čimbenici Focusovih metoda su broj promocija i bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost je kvaliteta oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

leadCilj ovih “štiva s brojkama” je dobiti što bolju sliku svijeta letaka, odnosno gdje se nalazi određeni proizvod naspram konkurencije, što je strateški izuzetno bitno u izradi poslovnih planova.

TRI DETERDŽENTA I TRGOVCI
Usporedba vodećih proizvođača s pripadajućim brendovima odnosi se na period siječanj-veljača 2015. u odnosu na ista dva mjeseca lani.

Bitno je naglasiti kako svi predstavnici ove kategorije koriste dobre strategije oglašavanja u lecima. U kategoriji sredstava za pranje rublja imamo tri potkategorije: univerzalni deterdženti, specijalni deterdženti i omekšivači.

sredstva za pranje rubljaKategorija univerzalnih deterdženata oduvijek je bilježila veće oglašavanje u svim medijima pa tako i u lecima. U prva dva mjeseca 2015. univerzalni deterdženti su povećali kako kvantitetu, tako i kvalitetu oglašavanja.

Broj promocija ove potkategorije porastao je s 50% u prva dva mjeseca 2014. na 56% u istom periodu ove godine, dok je bruto oglasna vrijednost istodobno s 54% porasla na 59%.

Druge dvije potkategorije su ostvarile negativno kretanje. Specijalni deterdženti za rublje su pali s 19% na 15% ako gledamo broj promocija te sa 17% na 13% prema udjelu po GAV-u.

specijalni deterdženti za rubljeOmekšivači za rublje bilježe nešto blaži pad pa je njihovo sudjelovanje u ukupnoj kategoriji smanjeno s 31% lani na ovogodišnjih 29% po broju promocija te s 29% na 27% prema oglasnoj vrijednosti.

Obratimo li pažnju na proizvođače, vidimo kako je kod univerzalnih deterdženata vodeći dvojac smanjio svoju bruto oglasnu vrijednost – Saponia s 41% na 36%, a Henkel s 29% na 25%.

To je iskoristio trećeplasirani Procter & Gamble koji je više nego udvostručio svoju vrijednost oglašavanja sa 16% na čak 34%.

Plodine (sa svojom privatnom markom) i Labud u prošloj su godini imali po 4% udjela u GAV-u, no početkom 2015. pali su na 1% odnosno 2% udjela.

Kod specijalnih deterdženata vodeći Henkel je zabilježio pad udjela u bruto oglasnoj vrijednosti s 40% na 34%, za razliku od drugoplasirane Saponije koja je porasla s 31% na 35% te Procter & Gamblea čiji je rast s lanjskih 13% povećan na aktualnih 18%.

trgovački lanciRazličita kretanja se posebno očituju kod sljedeća dva predstavnika – Reckitt Benckiser je pao s 13% na tek 1%, a Labud istodobno porastao s 2% na 11%.

Kod omekšivača za rublje skokovi ili padovi su znatno blaži. Tako je Henkel smanjio svoj udjel za 2% na ukupno 35%, Saponia je za isto toliko povećala svoju oglasnu vrijednost i sada drži 33% udjela, a od značajnijih predstavnika tu je još Procter & Gamble koji je porastao s 14% na 17%.

Stanje bruto oglasne vrijednosti u trgovačkim lancima dosta je šaroliko.

Kod univerzalnih deterdženata najviše (78%) ima Lidl, a slijede Konzum sa 71%, te Spar i Plodine s po 61% udjela. Listu kod specijalnih deterdženata dosta premoćno predvodi dm s 42% udjela, a ispred ostalih su još Kaufland s 19% i Tommy s 18%.

U omekšivačima za rublje vrijednost oglašavanja je znatno ravnomjernije raspoređena, a vodeća tri mjesta drže: Müller (51%), Kaufland (37%) te Billa i KTC (oba po 30%).

Melani Cipot
m.cipot@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo