Prodavaonice Žitnjaka preuzeli su Konzum i Mlinar

Tvrtka Žitnjak iz sastava koncerna Agrokor je u prvom polugodištu ostvarila gubitak u iznosu od 2,9 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani za 17,47 posto, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

zitnjak1Žitnjak je u 2010. godini, kako se navodi u izvješću Uprave, zatvorio poslovne jedinice prema planu utvrđenom u koncernu i poslovanje obavlja putem veleprodaje.

Kao rezultat zatvaranja prodavaonica i njihova preuzimanja od strane Mlinara i Konzuma smanjen je i broj zaposlenih sa 267 u prošloj na 39 zaposlenika u ovoj godini. Preuzimanjem prodavaonica preuzeti su i zaposleni, navodi se u objašnjenjima poslovnih rezultata.

Žitnjak je u prvom polugodištu ove godine ostvario manji ukupni prihod nego lani, no istodobno je došlo i do smanjenja ukupnih rashoda.

Po podacima iz izvješća, ukupni su prihodi tvrtke iznosili 25,6 milijuna kuna i smanjeni su 56,45 posto.

Prihodi od prodaje, kako se navodi, smanjeni su za 64,3 posto i iznose 19,7 milijuna kuna.

Najznačajniji su pritom prihodi od veleprodaje koji čine 83 posto prihoda od prodaje, a ti su prihodi smanjeni za 33,9 posto, dok su prihodi od maloprodaje smanjeni za 89 posto i u ukupnim prihodima od prodaje imaju udio od 17 posto, objašnjava se u popratnom izvješću Uprave.

Ističe se i kako je Žitnjak od prodaje imovine ostvario 1,3 milijuna kuna prihoda i to prodajom prodavaonica koje su bile zatvorene.

Ukupni su rashodi Žitnjaka u prvom polugodištu smanjeni za 54,20 posto, na 28,6 milijuna kuna.

U objašnjenjima se uz ostalo navodi i kako je nabavna vrijednost robe manja za 61,29 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a rezultat je to zatvaranja maloprodaje, dok su bruto plaće manje za 61,32 posto zbog smanjenja broja zaposlenih.

Ukupna potraživanja tvrtke smanjena su 12,5 posto, od čega su potraživanja od kupaca smanjena za 5,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupne obveze smanjene su pak za 78,3 posto kao rezultat smanjenja obveza prema dobavljačima, a obveze prema dobavljačima smanjene su zbog, kako se navodi, preusmjeravanja poslovanja na koncern Agrokor.

Uprava u svom izvješću ističe kako je primarni cilj tvrtke izrada kompleksnih analiza poslovanja koji bi omogućili ostvarivanje konkurentnosti na tržištu veleprodaje, a time i poboljšanje rezultata poslovanja. (H)