merkur-pevec-midiRok za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Merkur, za koji je zainteresiran i Pevec, produžen je do 16. siječnja iduće godine, potvrdila je u utorak stečajna upraviteljica Merkura Simona Goriup.

Rok za predaju, koji je prvotno istjecao 5. studenog, produžen je zbog složenosti i zahtjevnosti cijelog postupka pa će se ponude primati do 16. siječnja iduće godine, a ozbiljni kupci dobit će pravo i na dubinski pregled poslovanja tvrtke, kazala je Merkurova stečajna upraviteljica.

Slovenski mediji prošlog su tjedna objavili da je među vodećim interesentima za kupnju Merkura hrvatski trgovački lanac Pevec, koji bi u tu akviziciju ušao sa sredstvima hrvatskih mirovinskih fondova, s ambicijom da postane jači regionalni akter.

Portal slovenskog Telekoma Siol.net. ustvrdio je kako je navodno Pevec već počeo pregovore o kupnji Merkura i izveo dubinski pregled poslovanja, što nije službeno potvrđeno.

Merkur u Sloveniji ima 23 trgovačka centra, ali je nakon izbjegavanja izglednog stečaja zbog visokih dugova bankama i dobavljačima saniranih otpisom i reprogramom dijela obveza, sada praktično u rukama vjerovnika koji su ga godinama kreditirali.

Kao glavni uzrok stečaja nekad moćnog lanca slovenski ekonomisti navode recesiju do koje je došlo 2009. i velik pad poslova u građevinarstvu, ali i prejaku ekspanziju Merkura u njegovim najboljim godinama, kad je godišnje za 20 posto povećavao svoj prihod.

Dugogodišnji direktor Merkura Bine Kordež bio je osuđen na sedam i pol godina zatvora zbog malverzacija u privatizaciji tvrtke i prodaji nekih njenih objekata.

Dio kazne je odslužio u zatvoru, ali mu je ona skraćena zbog dobrog ponašanja i ocjene da nije bio jedini krivac za propast poduzeća. (tportal.hr/Hina)