Profil kompanije: KOESTLIN d.d.

Tržišna kapitalizacija kompanije je 9,7 milijuna eura, no kako većinski vlasnik Mepas iz Širokog Brijega, zajedno s trezorskim dionicama, kontrolira gotovo 96% temeljnog kapitala, burzovno trgovanje dionicama kompanije izuzetno je rijetko.

U tvornici Koestlin više od 100 godina proizvode se keksi, čajna peciva, vafli, trajna slana peciva (štapići i pereci) te ekstrudirani proizvodi tipa flips. Proizvodnja se odvija na deset proizvodnih linija u pet proizvodnih procesa instaliranog kapaciteta 25.000 tona na godinu, ostvarivog radom u tri smjene.

Danas je Koestlin vodeći u izvozu keksa i srodnih proizvoda te vafla na području bivše Jugoslavije, dok u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto u prodaji keksa, a drugo u prodaji vafla. Koestlin 60% ukupne proizvodnje plasira na strana tržišta, osobito u Bosnu i Hercegovinu, Poljsku, Sloveniju, SAD, Švedsku, Slovačku, Češku, Rusiju, Srbiju, Hong Kong, Izrael, Jordan, Australiju, UAE, Austriju, Italiju i Crnu Goru.

U Hrvatskoj Koestlin posluje sa svim renomiranim trgovačkom tvrtkama, bilježeći kontinuirani rast realizacije. Prateći trendove na europskom tržištu u suradnji s određenim trgovačkim partnerima Koestlin je ušao u proizvodnju proizvoda pod robnom markom (private label). Obogaćujući tradiciju novim spoznajama, istovremeno razvijajući modernu tehnologiju, danas se Koestlin može pohvaliti s 40 proizvoda u oko 80 različitih pakiranja.

PREPOZNATLJIVI BRENDOVI
Koestlinova osobitost prepoznata je i nagrađena mnogim nagradama od kojih posebno treba izdvojiti dvije velike zlatne medalje za stalnost kvalitete lider proizvoda Karat i Cappuccino te medalju Šampion kvalitete za Speculaas koji je prvi proizvod u Hrvatskoj iz brašneno konditorskog programa nosioc tog laskavog priznanja.

Koestlinovi proizvodi nagrađeni su i 2002. i to vafl Java – zlatna medalja kvalitete i Rum kocke – Šampion kvalitete. Važno je napomenuti da je Koestlin jedini proizvođač u konditorskoj industriji koji je drugu godinu za redom vlasnik priznanja Šampiona kvalitete.

U tvornici Koestlin više od 100 godina proizvode se keksi, čajna peciva, vafli, trajna slana peciva te flips

Posebno treba izdvojili i Paris grupu koja se proizvodi po originalnoj i jedinstvenoj Koestlin recepturi staroj više od trideset godina. Apsolutni lider među proizvodima je Piknik, keks četrdesetogodišnje tradicije, koji u novoj ambalaži osvaja sve više kupaca te ruši rekorde u prodaji.

U posljednjih nekoliko godina instalirane su četiri nove tehnološke linije: sendviča (austrijskog proizvođača Hecrona-Haas), dvije linije slanih štapića i pereca poznate svjetske marke Werner & Pfleider te ekstrudiranih proizvoda – flipsa renomirane svjetske marke Schaf.

Osim toga, instalirano je 15 automatskih linija za pakiranje proizvoda tipa horizontalnih i okomitih flow-pack pakerica na kojima se dobiva pakiranje proizvoda u trendu s najpoznatijim svjetskim markama.

RAZVOJ PROIZVODA
Koestlin ubrzano radi na razvoju proizvoda i tehnologije. Uvođenjem novih proizvoda te razvojem i poboljšanjem kvalitete postojećih te redizajnom ambalaže slijedi zahtjeve tržišta i potrošača što mu je oduvijek glavni moto poslovanja.

O razvoju Koestlina kao i dobro poznatoj kvaliteti Koestlinovih proizvoda vodi računa stručni tim inženjera i tehničara koji su posvećeni održavanju tradicije i uvođenju novih tehnoloških rješenja kao i praćenju najrazvijenijih dostignuća struke i prakse.

Koestlin tvornica keksa i vafla na kraju drugog tromjesečja 2023. godine zapošljavala je 325 radnika. Osobito se vodi računa o kvaliteti radne snage tako da u proizvodnom procesu radi stručna radna snaga školovana u okviru Konditorske škole u Bjelovaru, a kontinuiranim edukacijama usavršavana u pogonu Koestlina na tradiciji stogodišnjeg iskustva i najmodernijih dostignuća struke i tehnike.

POSLOVANJE TIJEKOM 2022.
Iako su prihodi u odnosu na 2021. godinu povećani, ukupni rezultat poslovanja za 2022. godinu bio je gubitak od 5,8 milijuna kuna. Na domaćem tržištu zabilježen je prihod od prodaje od 53,6 milijuna kuna s padom od 9% te 102,8 milijuna kuna na inozemnim tržištima uz rast od 37%. Kompanija najviše izvozi u Poljsku, BiH, Sloveniju te Veliku Britaniju.

Porast prihoda od prodaje imao je za posljedicu usporenje dana naplate s prosječno 94 na 104 dana. Zbog smanjenja obveza po kreditima poboljšana su pokazatelji likvidnosti i zaduženosti. Najvažnija ulaganja tijekom 2022. godine bila su u informatički softver i opremu. Tijekom 2022. prodane su dionice Maraske d.d., njih 647.262, što čini 45% temeljnog kapitala Maraske, a kupac je bio Stanić Beverages d.o.o. Tijekom 2022. godine povećani su dani krediti povezanim društvima s 30,7 na 47,7 milijuna kuna.

Tijekom prve polovice 2023. godine Koestlin je ostvario pozitivan poslovni rezultat od 197 tisuća eura

POSLOVANJE TIJEKOM 2023.
Tijekom prve polovice 2023. godine Koestlin je ostvario pozitivan poslovni rezultat od 197 tisuća eura. U istom razdoblju prethodne godine poslovao je s gubitkom od 276 tisuća eura. Poslovni prihodi tijekom polugodišnjeg razdoblja porasli su 29% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznosili su 12,45 milijuna eura. Izvoz je i dalje u porastu, i to 27% tijekom razdoblja, na razinu od 7,8 milijuna eura.

Na domaćem tržištu ostvareno je 4,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je povećanje za 35% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U kompaniji vjeruju da je trenutno tržište u oporavku te se pretpostavlja ostvarenje dobrih rezultata s obzirom na najavljenu uspješnu turističku sezonu.

Tržišna kapitalizacija kompanije je 9,7 milijuna eura, no kako većinski vlasnik Mepas iz Širokog Brijega, zajedno s trezorskim dionicama, kontrolira gotovo 96% temeljnog kapitala, burzovno trgovanje dionicama kompanije je izuzetno rijetko. U periodu koji smo promatrali od 1. siječnja 2020. pa do 1. kolovoza 2023. dionicom kompanije trgovano je svega 44 puta u ukupno 33 trgovinska dana. Vlasnika je promijenilo 2.352 dionice prosječne vrijednosti 76,33 eura.

NAPOMENA
Navedene informacije dane su u svrhu općeg informiranja, nisu preporuka za kupnju ili prodaju te ne mogu biti zamjena za neovisan financijski savjet niti se njihovim objavljivanjem stvara bilo kakva obveza za investicijsko društvo Credos d.o.o. Credos d.o.o. ne prihvaća odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu uporabom informacija i cijena iz ovog materijala niti jamči za njihovu cjelovitost i točnost. Izvor informacija su javno objavljeni podaci na web stranicama Zagrebačke burze te korporativnim web stranicama promatranih kompanija.
Prethodni članakMIXX Awards Croatia u potrazi je za najboljim digitalnim ostvarenjima
Sljedeći članakZaposleni trebaju dodatan posao za podmirenje osnovnih potreba