Kategoriju slanih grickalica karakterizira velika ponuda, kako u segmentu proizvođača/dobavljača, tako i u segmentu marki koje oni nude ljubiteljima ovih proizvoda. Ponajbolja ilustracija te konstatacije je činjenica da 11 najoglašavanijih marki kumulativno nije uspjelo premašiti polovicu udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Slane grickalice” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju travanj 2017. – ožujak 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

U zadnje dvije godine u navedenim kategorijama oglašavalo se 100 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače). Trgovačke marke u ovoj su kategoriji snažan izazivač brendovima te su u zadnjih 12 mjeseci zabilježile vrlo dobrih 18% udjela u broju promocija, ostvarivši 1% više udjela negoli u ranijem godišnjem razdoblju.

FRANCK PA SVI OSTALI
U poretku proizvođača Franck je daleko najaktivniji oglašivač u komunikaciji putem ovog kanala zauzimajući nešto više od petine udjela u broju promocija (22% u oba godišnja razdoblja). Drugo mjesto dijele Bobi Snacks i Štark s 5%, pri čemu je prvi izgubio 1%, a drugi dobio 1% na međugodišnjoj razini.

Po 4% udjela imaju Mondelez International, koji je zadržao istu prisutnost kao i lani, te Koestlin koji je pak minimalno pao. Da se radi o izuzetno bogatoj kategoriji s velikim brojem predstavnika govori i podatak da svi ostali proizvođači drže čak 59% kvantitete oglašavanja slanih grickalica.

Tu konstataciju dodatno potvrđuje i kretanje na ljestvici vodećih marki na kojoj je vidljivo da čak 11 najoglašavanijih marki kumulativno nije uspjelo premašiti polovicu udjela u broju promocija. Unatoč minimalnom padu na čelu se održao Čipi čips s 8% udjela u broju promocija, dok su Tip Top i Bobi zamijenili mjesta: prvi je rastao s 5% na 6%, drugi pao sa 6% na 5%.

Slijede tri brenda s 4% udjela: Tuc (isti udio kao i lani), Saltas (-1%) i Kviki (+2%), te pet brendova s 3% udjela u broju promocija: Kroki Kroket (isto kao i lani), My Chips (-1%), Lays (+3%), Pringles (isto kao i lani) te Maretti (-1%). Svi ostali brendovi zauzimaju 52% udjela u broju promocija, što je ipak za 4% manje negoli u ranijih 12 mjeseci.

JAČA PRITISAK NA CIJENU
U poretku trgovaca prvo mjesto dijele Spar i Metro, oba s pozitivnim trendom rasta od 3% odnosno 2%. KTC je uz minimalan rast došao do trećeg mjesta s 8% udjela, a četvrto i peto mjesto dijele Tommy i Plodine. Splitski je trgovac pritom ostvario solidnih 2% rasta, dok su riječke Plodine izgubile svoju lidersku poziciju koju su s 10% držale u ranijem godišnjem periodu.

Kaufland je u minusu 2% te sada drži 6%, dok je Lidl u plusu 2% i sada ima 5% udjela. Po 1% udjela izgubili su Konzum i Ultra gros te su s 4% odnosno 3% na začelju ljestvice vodećih. Ostali trgovci kumulativno drže 43% udjela u broju promocija kategorije, što je 2% manje na međugodišnjoj razini.

Promotivni je pritisak u zadnjih 12 mjeseci prilično ojačao pa je tako udio snižene cijene kao tipa promocije porastao s 40% na 48% izjednačivši se po udjelu s redovnom cijenom koja je izgubila 6% udjela u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Ostali tipovi promocije smanjili su svoj udio sa 6% na 5%.