zvijezda d.d. ftd 777Dionica Zvijezde d.d. u zadnje dvije godine izgubila je više od četvrtine svoje vrijednosti. I dok je 2014. započela s cijenom od 3.800 kuna, već početkom 2015. pala je na 2.952 kune, a ova je godina krenula s 2.749 kuna za dionicu

Zvijezda d.d. ove godine slavi veliki jubilej, 100 godina poslovanja. Naime, osnivačka skupština održana je 15. rujna 1916. godine u Zagrebu na kojoj je, prema dozvoli tadašnje Kraljevske zemaljske vlade, osnovana “Prva hrvatska tvornica ulja” kao dioničko društvo, a prema aktu osnivanja svrha je bila: “… sagraditi tvornicu ulja, eksploatirati svakovrsne uljarice, te svoje proizvode rasprodavati”.

bullet - zvijezda d.d.Tvornica je započela s radom 1917. godine, dok je u ljeto iste godine krenula prva proizvodnja ulja od buće i suncokreta u prostorima u Palmotićevoj 82. Prve godine proizvedeno je ukupno 800.000 litara ulja. Godine 1920. pogon u Palmotićevoj ulici postaje premalen i tvornica se seli u Branimirovu ulicu.

Proizvodnja rafiniranog jestivog ulja počinje 1924. godine i podmiruje 55% ukupne potrošnje ulja u zemlji. Dnevni kapacitet rafinerije kretao se oko 4 tone jestivog ulja.

Godine 1935. ugrađene su automatske preše, čime se postigao kapacitet od 35 tona rafiniranog ulja dnevno.

Godine 1946. godine briše se naziv “Prva hrvatska tvornica ulja d.d.” i upisuje pod novim imenom “Tvornica ulja – Crvena zvijezda, Zagreb”. Od 1993. godine Zvijezda d.d. u većinskom je vlasništvu Agrokora d.d., a sjedište Društva nalazi se u ulici Marijana Čavića 1 u Zagrebu.

POSLOVNO USTROJSTVO
RDIG - u tisućama kunaZvijezdu d.d. danas, uz maticu, čine tvrtke kćeri Zvijezda d.o.o. Sarajevo, Zvijezda d.o.o. Ljubljana i Sojara d.d. Zadar. Zvijezda d.d. ima 100%-tno vlasništvo nad tvrtkama kćerima. Osnovna djelatnost, temeljem upisa u Trgovačkom sudu, i dalje je proizvodnja biljnih ulja i masti te distribucija vlastitih proizvoda i trgovačke robe.

Osnovna djelatnost Zvijezde Sarajevo i Zvijezde Ljubljana je nespecijalizirana trgovina na veliko, a Sojare d.d. proizvodnja biljnih ulja i masti. Osim proizvoda u vlastitoj proizvodnji, Zvijezda pod svojom markom distribuira i trgovačku robu: ketchup, ocat, kvasac, ulje za prženje, bučino ulje, aditive, masline, konzervirano povrće, tortelline i njoke.

Također, distribuira i sireve tvrtke Belje, sireve tvrtke Livno, maslinova ulja i sireve Agrolagune te proizvode tvrtki Dijamant, Zott i Callebaut.

BRENDOVI I TRŽIŠTE
Zvijezdine najpoznatije robne marke su: Zvijezda (ulja, margarini, majoneze, umaci, salate, industrijski margarini i aditivi, ketchup, masline, konzervirano povrće, ocat, senf, tortellini), Margo (margarinski namazi) i Omegol (margarinski namazi, ulje i majoneza) – proizvodi su originalne recepture, posebnih svojstava i okusa, a rezultat su vlastitog istraživanja i rada Zvijezdinih stručnjaka.

bilanca - u tisućma kunaUvođenjem sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001, u koji je integriran HACCP sustav, unaprijeđena je cjelokupna organizacija rada, kakvoća proizvoda i usluga te kontrola zdravstvene i higijenske ispravnosti hrane. Vodeću poziciju na domaćem tržištu i značajne izvozne rezultate Zvijezda zahvaljuje razvijenom sustavu distribucije.  Okosnicu tog sustava čini mreža distribucijskih centara smještenih u svim većim gradovima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Suvremena ekološka dostavna vozila s posebnim temperaturnim režimima isporučuju Zvijezdine proizvode na više od 4.500 mjesta mjesečno, osiguravajući na taj način pokrivenost cjelokupnog tržišta. Na takav moderni sustav distribucije nadovezuje se i podrška posebno educiranog prodajnog osoblja koje brine o potrebama svakog kupca te o optimalnoj pozicioniranosti Zvijezdinih proizvoda na prodajnom mjestu.

Kvaliteta proizvoda i poslovanja potvrđena je uvedenim Sustavom upravljanja kvalitetom sukladno normi ISO 9001:2000 i njegovim provođenjem u svakodnevnom radu. Zvijezda posjeduje certifikat za sustav upravljanja još od 1999. godine, a on je pod stalnim nadzorom certifikacijske kuće Bureu Veritas.

Zdravstvenu ispravnost i sigurnost proizvoda Zvijezda jamči uvedenim HACCP sustavom, integriranim u sustav upravljanja. Kontrola proizvoda, sirovina i procesa proizvodnje provodi se u suvremeno opremljenom laboratoriju te u neovisno ovlaštenim laboratorijima za analizu namirnica.

Takvim se kontroliranim postupkom potrošačima potvrđuje kvaliteta i zdravstvena sigurnost proizvoda.

zvijezdaUsklađivanje poslovanja i proizvodnje u skladu je s nacionalnom zakonskom regulativom kao i EU regulativom te ostalim standardima nužnima uslijed kontinuiranog širenja na zemlje članice EU kao i na ostala tržišta.

Osim navedenog certifikata, Zvijezda ima i Kosher certifikat za jestiva biljna ulja i masti koji je dodijeljen od židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj. Uz to, tvrtka je vlasnik prestižne međunarodne nagrade “Superior taste award” koju je 2007. osvojila za Mediteran ulje, Omegol i delikates majonezu.

Osim vizualne atraktivnosti i prepoznatljivosti, u Zvijezdi veliku pažnju posvećuju i zaštitnoj funkciji ambalaže svojih proizvoda. Posebno je, u tom pogledu, vrijedna nagrada “Zlatna jabuka” dodijeljena ambalaži Zvijezda salata, pakiranih u praktičnu i funkcionalnu ambalažu sa žličicom te nagrade “CroPak” za aluminijske tube Zvijezda majoneze i staklenu bocu maslinovih ulja.

POSLOVANJE U 2014. i 2015.
U četvrtom kvartalu 2015. Grupa je ostvarila 243,47 milijuna kuna prihoda. Prihodi od prodaje manji su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 4%, dok su poslovni rashodi manji za 6%. To kao rezultat ima povećanje dobiti u ovom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

performanse dionice i pokazatelji poslovanjaU trećem tromjesečju 2015. godine Grupa je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 679,6 milijuna kuna prodajom vlastitih proizvoda i trgovačke robe. Poslovni prihodi manji su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 5%, a poslovni su rashodi istodobno manji za 6%.

Grupa je u ovom tromjesečju ostvarila bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Društvo je uložilo u investicije ukupno 2,8 milijuna kuna. Od toga su najznačajnija ulaganja u građevinske objekte i opremu za obavljanje prehrambene djelatnosti. U 2015. godini Grupa je u investicije uložila ukupno 11,4 milijuna kuna.

U 2014. godini Zvijezda Grupa je ostvarila ukupne prihode u iznosu 965,3 milijuna kuna prodajom vlastitih proizvoda i trgovačke robe na domaćem i inozemnom tržištu. Prihodi od prodaje manji su za 11% u odnosu na prethodnu godinu najvećim dijelom zbog nižih prodajnih cijena jestivih ulja i nižih nabavnih cijena sirovine.

promet i kretanje cijene dionica Poslovni rashodi manji su za 11% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog nižih cijena nabavljene sirovine i nižih operativnih troškova. Investicije tijekom 2014. godine iznosile su ukupno 4,4 milijuna kuna. Od toga su najznačajnija ulaganja u projekt CRM, opremu za trgovine te opremu za brojanje proizvoda na proizvodnim linijama. Nije bilo značajnijih događaja od kraja trećeg kvartala do datuma sastavljanja ovog izvještaja.

napomenaNa razini cijele 2015. godine Zvijezda je poslovala s dobiti od 24,5 milijuna kuna, što je rast od 39,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni su prihodi Zvijezde iznosili 923,1 milijun kuna i manji su za 4,4%. Smanjeni su i ukupni rashodi, za 5,4%, na 887,8 milijuna kuna.

Tijekom 2015. godine prosječno dnevno burzovno trgovanje dionicom iznosilo je oko 52 tisuće kuna, a dionica je izgubila na vrijednosti 6,8%.

Od početka 2016. godine prosječni dnevni promet je na razini od oko 29 tisuća kuna s rastom cijene od 5%.

credos analize-potpis